AcasăSOCIALProgramul ”Casa Verde” se întoarce într-o nouă abordare

Programul ”Casa Verde” se întoarce într-o nouă abordare

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), alături de Ministerul Energiei, va lansa, în următoarea perioadă, o nouă abordare a programului ”Casa verde”, finanțat de la Fondul pentru Mediu, prin care costurile cu utilitățile ale unei clădiri vor scădea cu 80%, a anunțat Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, citată de Agerpres.

Ministrul Mediului a precizat că noul program de eficiență energetică va demara, în primă fază, cu un proiect-pilot finanțat din Fondul pentru Mediu și care va acoperi patru zone. Grațiela Gavrilescu susține că, pentru început, finanțarea se va face pentru o unitate medicală, o instituție de învățământ, o instituție care să deservească efectiv Ministerul Mediului și, nu în ultimul rând, o locuință pentru tineri.

[quote_box_center]Împreună cu Ministerul Energiei vom lansa în perioada următoare un program care să fie finanțat de la Fondul de Mediu, o continuare a programului ‘Casa Verde’. Ne gândim ce se întâmplă cu eficiența energetică și, de fapt, ce se întâmplă cu banul cetățeanului. Acest proiect verde va urmări ca, fie și atunci când costul unei clădiri este mai mare, utilitățile să fie reduse cu 80%. Noi vrem să lansăm acest proiect la care trebuie să avem și partea de arhitectură (costuri pe metrul pătrat etc), a spus Gavrilescu.[/quote_box_center]

”Casa Verde” reprezintă un program de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme ecologice de încălzire, care utilizează energie solară, eoliană etc. În ultima sa variantă, programul destinat persoanelor fizice consta în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru Mediu, în funcție de tipul instalației de încălzire pentru care a optat beneficiarul, după cum urmează: până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare, până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură și până la 6.000 de lei pentru instalații de producere a energiei termice pe bază de peleți, brichete, tocătură lemnoasă, precum și orice fel de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Persoanele fizice și-au putut depune dosarele de finanțare nerambursabilă la agențiile județene de mediu din localitățile unde domiciliază. O persoană a avut posibilitatea să depună, în cadrul sesiunii de finanțare, un singur proiect, dar în același proiect a putut cumula două tipuri de instalații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc