Poluarea mediului afectează atât natura, cât și omul, fiind unul dintre dușmanii invizibili cu care se luptă societatea. Firmele sunt responsabile pentru o mare parte din efectele nocive ale acesteia prin activitățile lor. Acesta este unul dintre motivele pentru care legislația în domeniu a devenit din ce în ce mai strictă, companii din foarte multe domenii fiind obligate să adere la ele.
Dacă ai o întreprindere și vrei să știi care sunt activitățile care generează cea mai mare poluare sau amprentă de carbon la sol, le poți descoperi în acest articol. Tot din el poți afla ce pârghii ai la îndemână pentru a respecta legile în vigoare.
Care sunt cele mai poluante operațiuni la nivel de firmă și respectarea legislației
Clasificarea activităților care produc gaze cu efect de seră
Multe dintre activitățile unei firme emit gaze cu efect de seră care poluează la nivel local. Societățile românești nu sunt singurele care desfășoară astfel de operațiuni, însă pe plan național ele trebuie să reducă amprenta de carbon.
Unul dintre cele mai importante aspecte legate de această amprentă este că unele activități generează mai multă poluare decât altele, astfel încât ele sunt clasificate pentru a se putea lua măsuri care să ajute atât firmele, cât și societatea. Acestea sunt:
- operațiunile proprii ale unei întreprinderi, precum utilizarea unor instalații de producție, echipamente sau mașini care funcționează pe baza de combustibili fosili sunt cele mai mari generatoare de gaze cu efect de seră;
- producerea energiei electrice sau termice generează și ea emisii destul de multe, însă acestea sunt considerate emisii indirecte;
- din același segment al emisiilor indirecte fac parte și activitățile precum serviciile de transport în vederea aprovizionării, utilizarea de ambalaje, folosirea mașinilor de serviciu, precum și alte operațiuni care cresc amprenta de carbon a firmei respective.
Emisiile rezultate în urma acestor activități sunt împărțite pe categorii, iar în funcție de ele, firma ta poate implementa diverse măsuri de reducere a amprentei de carbon.
Cum respecți legislația de mediu
Respectarea legilor în vigoare se poate dovedi a fi un proces destul de dificil, mai ales că acestea sunt multe și sunt actualizate destul de des. Pentru a reduce emisiile răspunzătoare de gazele cu efect de seră, poți apela la serviciile de evaluare a amprentei de carbon de la Stratos pentru a beneficia de soluții personalizate, dar mai ales care respectă toate normele curente fără a te întreba dacă ai procedat corect.
În urma unei asemenea evaluări îți vei putea construi o strategie cu ajutorul căreia firma ta nu doar că va reduce amprenta de carbon, dar va putea deveni și sustenabilă.
În concluzie, deși protecția mediului depinde de întreaga societate, firmele sunt cele care pot lua măsuri active de reducere a amprentei de carbon. Dacă te interesează o astfel de soluție pentru organizația ta, acum există servicii specializate pe care le poți folosi în acest scop, dar și pentru a respecta legile din domeniu.
Poză de Marcin Jozwiak pe Unsplash.com