AcasăADMINISTRATIELa un an de mandat, primarul Devei promite să schimbe fața orașului....

La un an de mandat, primarul Devei promite să schimbe fața orașului. Vezi galeria foto.

Primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, a prezentat ieri într-o conferință de presă un raport al primului său an de mandat. Mărginean a spus că investițiile finalizate în perioada iunie 2012 – iunie 2013 totalizează aproape 22 de milioane de lei, printre acestea enumerându-se reabilitarea Parcului Municipal “Cetate” Deva, reabilitarea ansamblului de clădiri și echiparea infrastructurii educaționale a Colegiului Național “Decebal Deva”, dar și amenajarea Pieței Victoria. Proiectele aflate în derulare totalizează și ele aproape 88 de milioane de lei, majoritatea acestor investiții făcându-se din fonduri europene.

Deva, oraș european

opera4Aflat la finalul primului an din mandatul de edil al Devei, Petru Mărginean a venit ieri în fața Cetății pentru a prezenta un raport de activitate. Dincolo de exercițiul de democrație cu care devenii nu au fost obișnuiți în ultimii 16 ani, când orașul a fost condus de un alt primar, Mărginean a făcut și demonstrația că are o viziune, un plan, o strategie pentru ca Deva să fie cu adevărat o nestemată în regiunea vest. Crearea de locuri de muncă este pentru primarul Devei principala preocupare, astfel că o mare parte a acțiunilor administrației este concentrată în acest sens. Pe de altă parte, Mărginean este hotărât să schimbe fața orașului, să pună ordine și să facă în așa fel încât toată lumea să respecte legea și regulile comunității.

Una dintre cele mai importante lucrări pe care municipalitatea o va demara, este construcția unui pasaj în zona centrală a municipiului, la parcul IC Brătianu, așa numita zonă de la Opera. Traficul rutier va fi dirijat printr-un tunel care va urma traseul actualului bulevard, urmând ca în subteran să fie construită și o parcare de 183 de locuri. Pasajul construit peste actualul bulevard va fi transformat într-o zonă pietonală, parcul IC Brătianu urmând a fi extins până către clădirea administrativă de vis-a-vis. Proiectul se realizează din bani europeni, a fost aprobat și urmează ca în luna iulie să fie semnat contractul de finanțare. Valoarea este de aproape 38 de milioane de lei, iar lucrările – susține Petru Mărginean – vor demara, cel mai probabil, spre sfârșitul anului 2013.

uniriiNici centrul istoric al Devei nu a fost uitat, astfel că întreaga zonă din fața Primăriei, precum și strada care leagă Prefectura de Primărie va fi complet reabilitată, transformată și adusă la nivelul unui oraș european. În zona primăriei va fie realizată o parcare subterană, iar strada care se întinde prin fața clădirii administrației va fi transformată într-un spațiu exclusiv pietonal. Aici vor fi organizate toate manifestările culturale, concertele și expozițiile, pentru a pune mai bine în valoare centrul istoric. Și această investiție se dorește a fi făcută cu fonduri europene, iar lucrările nu vor începe mai devreme de anul 2015.

Primăria Deva –  una dintre puținele din țară fără arierate

Una dintre preocupările principale ale primarului Petru Mărginean a fost ca administrația să fie ”pe picioarele ei”, așa că s-au făcut eforturi foarte mari pentru ca primăria să nu aibă datorii neplătite, reușindu-se plata integrală a celor 1,6 milioane de lei. Restanțele erau reprezentate de plata facturilor de utilităţi, a subvenţiei pentru căldură ce trebuia achitată Termocentralei Mintia sau plata pentru unele lucrări efectuate la școlile din Deva. Municipalitatea este ”la zi” și cu plata ratelor pentru creditele bancare contractate în ultimii ani. În fiecare lună se plătește băncilor suma de 1,1 milioane lei, reprezentând rate și dobânzi, în condițiile în care gradul de îndatorare este sub 20 la sută.

Pentru a păstra un echilibru bugetar, Primăria Deva a intensificat eforturile de colectare a taxelor și impozitelor, astfel că în prezent  gradul de colectare a veniturilor proprii la bugetul local al municipiului este de 82,1 la sută.

 

Proiecte mari pentru exercițiul financiar european 2014-2020

Pentru perioada 2014-2020, administrația din Deva își propune să atragă fonduri europene de peste 50 de milioane de euro, prin depunerea unor proiecte de anvergură. Printre acestea se află proiecte de eficientizare energetică a iluminatului public, înființarea unei zone de agrement – Aventura Park – și punerea în valoare a Pădurii Bejan. De asemenea, se are în vedere construirea unui bazin olimpic în cadrul Aqualand și reabilitarea ștrandului din oraș.

Această prezentare necesită JavaScript.

Vedeți aici întregul raport prezentat de către primarul Petru Mărginean.

3 COMENTARII

  1. Ceea ce se face pentru orasul Deva e minunat. In modul acesta sa creeaza locuri de munca, dar dupa parearea mea ar fi o investitie mult mai buna in renovarea claselor de studii si a mai multor scoli.

  2. Si nu cred ca un pasaj isi are sensul in zona Opera,nu mi se pare atat de aglomerata ca cea de la gara.Realizati si studii sociologice si urbanistice inainte sa investiti banii!

  3. Arata destul de oribil ce vreti voi sa faceti in zona Opera dar si pe centrul vechi.Spatii mari in care nu se intampla nimic.Parcuri fara copaci…Cine este autorul acestui proiect?De ce primaria Deva nu apeleaza la birouri de arhitectura serioase si cunoscute care produc spatii publice de calitate?Ar trebui lansat un concurs pentru un astfel de proiect.Mai documentati-va inainte sa faceti astfel de alegeri privind aspectul orasului nostru.Uitat-va la centrul Sibiului,Clujului sau Baii Mari si luati exemplu.Nu mai incredintati proiecte pe pile si relatii birourilor de proiectare din Deva,din care multe nu au nici macar un arhitect sau un urbanist angajat.Investiti banii devenilor in calitate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc