AcasăSTIRIHUNEDOARAPelerinaj la Prislop. 103 ani de la nașterea părintelui Arsenie Boca

Pelerinaj la Prislop. 103 ani de la nașterea părintelui Arsenie Boca

Cât asculţi de Dumnezeu, atât ascultă şi Dumnezeu de tine – Pr. Arsenie Boca

Astăzi se împlinesc 103 ani de când vedea lumina zilei cel ce avea să fie supranumit ”Sfântul Ardealului”. Arsenie Boca a venit pe lume în comuna hunedoreană Vaţa de Sus, la 29 septembrie 1910.  Dumnezeu i-a dat încercări multe, el suferind crunt în închisorile comuniste. Cu toate acestea credința i-a rămas puternică, indiferent prin câte încercări a trebuit să treacă. Astăzi mulți credincioși îl consideră drept „ultimul sfânt al românilor“.

Arsenie Boca a slujit în cea mai mare parte a vieții sale la mănăstirea Prislop, în apropiere de orașul Hațeg, în județul Hunedoara. Tot aici a fost și înmormântat după decesul său care s-a petrecut la Sinaia în anul 1989. Mormântul său a devenit loc de pelerinaj pentru mii și mii de credincioși care vin zi de zi să se roage. Multe dintre faptele părintelui Arsenie Boca sunt considerate miracole, nu puțini fiind cei care susțin că au fost martorii acestor minuni. Miracole face și după moarte, existând și în acest caz sute de oameni care susțin că rugăciunile făcute la Prislop, la mormântul duhovnicului Arsenie Boca, au avut rezultate incredibile.

Zian Boca, fiul lui Iosif Boca şi al Cristinei, s-a născut la 29 septembrie 1910, într-o gospodărie de pe vârful unui deal, în Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara. În anul 1929, Zian Boca era şeful de promoţie al absolvenţilor Liceului „Avram Iancu“ din Brad, el având onoarea de a planta atunci un gorun al cărui nume, hotărât ad-hoc de toți cei prezenți, a fost „Gorunul lui Zian“. A absolvit Institutul Teologic din Sibiu, pentru a pleca apoi cu o bursă la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti. În Capitală va urma şi studii de medicină, dezvoltând în acei ani o adevărată pasiune pentru ştiinţe.  Îşi începe ucenicia în monahism petrecând trei luni la Sfântul Munte Athos. În anul 1940 Zian își ia numele Arsenie (în greacă: „cel plin de bărbăţie“) și este trimis la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, pentru a intra în viaţa monahală. Este începutul a ceea ce istoria ortodoxismului din România avea să numească mai apoi „Mişcarea de reînviere duhovnicească de la Sâmbăta“. Aproape imediat, Arsenie Boca devine extrem de popular și de iubit în zonă. Îmbrăcat într-o reverendă albă, prinsă cu o centură, şi cu părul tăiat scurt la spate, contrar obiceiului călugărilor din epocă, el este duhovnicul a sute de oameni. De la Sărbătoarea Floriilor şi până la sfârşitul verii, mii de oameni dormeau pe pătură, în curtea aşezământului religios, contribuind, în timpul zilei, la treburile gospodăreşti din zonă. O serie de întâmplări miraculoase îi aduc și mai multă popularitate, fiind asaltat de mii și mii de pelerini.  Printre personalitățile epocii care vin și îl vizitează se numără chiar Regele Mihai și Ion Antonescu.

arsenieDupă ce  comuniştii au preluat puterea, Boca a devenit imediat „persona non grata“. Este anchetat de mai multe ori, între 1945 şi 1948, la Râmnicu Vâlcea, Braşov şi Făgăraş. În final, pentru a-l salva, Mitropolitul Nicolae Bălan îl aduce, pe 25 noiembrie 1948, la Prislop, în judeţul Hunedoara. Securitatea îl urmărește pas cu pas, iar un dosar este fabricat pentru a-l discredita. Pe 16 ianuarie 1951, la ora 5 dimineaţa, 10 securişti spărgeau uşa chiliei în care dormea Arsenie Boca. Părintele este trimis, fără judecată, la muncă, la Canalul Dunăre-Marea Neagră, pentru mai bine de un an. Eliberat în aprilie 1952, Boca revine la Prislop. Este însă aproape imediat arestat  din nou  şi anchetat la Timişoara, Jilava şi Oradea. Este eliberat după alte şase luni și iar revine la Prislop. Dar, în luna mai 1959 – printr-o decizie a Episcopiei Aradului – i se interzice să mai poarte haina monahală şi să slujească la altar ca preot, pedepse aplicate, în mod normal, celor vicioşi sau cu grave abateri disciplinare.  Mănăstirea de la Prislop este și ea închisă.

În iarna lui 1959  Arsenie Boca este în Bucureşti. Poartă haine civile, iar Securitatea este mereu pe urmele lui.  Reușește să fie angajat pentru a picta altarul Bisericii „Sfântul Elefterie“. Ajunge să fie angajatul atelierelor Patriarhiei de la Schitul Maicilor din Bucureşti, iar în 1968 iese la pensie. În acelaşi an, începe pictura bisericii parohiale de la Drăgănescu, Giurgiu, nu departe de Bucureşti. Astăzi, biserica de la Drăgănescu este supranumită „Capela Sixtină a Ortodoxiei Româneşti“.În 1969 Arsenie Boca îşi organizează o chilie şi un atelier de pictură, având mereu pe urmele sale neobosita Securitate. De-abia la 7 octombrie 1989 este scos oficial de sub „supravegherea informativă“. În 1988, Boca suferă un preinfarct şi face o paralizie parţială, fiind internat în mai multe rînduri la spital, la Bucureşti. Pe 28 noiembrie 1989, la vârsta de 79 de ani, Arsenie Boca moare la Sinaia, fiind înmormântat pe 4 decembrie, în cimitirul Mănăstirii Prislop, în prezenţa unei impresionante mulţimi de credincioşi.

1 COMENTARIU

  1. PARINTE ARSENIE, ROAGA-TE LUI DUMNEZEU SI PENTRU MINE PACATOASA SI PENTRUTOTI MEMBRII FAMILIEI MELE. VISEZ SA-MI AJUTE DOMNUL S-AJUG LA MORMANTUL DUMITALE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc