AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSEficienţă şi management de calitate - obiective prioritare ale Ministerului Agriculturii...

Eficienţă şi management de calitate – obiective prioritare ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în anul 2013

agricol

Conform informaţiei  emisă de Biroul de Presă al Guvernului,  pe agenda de lucru a şedinţei  de Guvern din 4 ianuarie 2013 privitoare la acte normative s-a aflat şi un proiect de Hotărâre privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).Iată conţinutul referitor la aceste act normativ,editat de Biroul de presă al Guvernului:

“HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia

• Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va prelua coordonarea activității Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, instituție aflată acum în subordinea Guvernului și coordonarea primului-ministru.
• O altă modificare vizează trecerea domeniului pescuit și acvacultură la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice. Prin urmare, personalul și bunurile Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură vor fi preluate/transferate în cadrul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice.
• Totodată, o serie de modificări vizează eficientizarea managementului Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și obținerea unui randament crescut al absorbției fondurilor comunitare (FEADR) pentru agricultură și dezvoltare rurală.”

Informaţiile pe surse arată că vor fi de asemenea modificări  organizatorice atât în aparatul central al ministerului, cât şi al unor structuri aflate în subordine. Printre altele, este vizată reorganizarea activităţii organismelor de control şi antifraudă, cât şi o nouă formă de organizare a principalelor direcţii tehnice ale ministerului.

Pe de altă parte, se apreciază ca prioritară creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene,acţiune ce se urmăreşte a fi  realizată atât prin măsuri tehnico-organizatorice cât şi prin posibile reorganizări ale structurilor aflate în subordinea MADR.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a trecut de-a lungul celor mai bine de două decenii postdecembriste prin multiple organizări şi reorganizări, fără ca efectul global asupra dezvoltării agriculturii româneşti să fie unul marcant.Peregrinarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, când la guvern,când la MADR este bine cunoscută.În timp ministerul a mai cedat altor ministere pădurile şi mai nou şi piscicultura. Se presupune că aceste măsuri vor fi salutare.

Oricum, este de apreciat efortul permanent al conducerii MADR de a optimiza şi dezvolta agricultura şi ruralul românesc,cu speranţa că rezultatele bune nu vor întârzia să apară. Nu trebuie uitat totuşi un lucru la fel de important,bugetul ce se cere alocat acestui minister! Fără resurse financiare corespunzătoare, eforturile tehnico-organizatorice s-ar putea să nu fie de ajuns.

S-a demonstrat  fără putinţă de tăgadă în anii ce au trecut, faptul că sectorul agricol al României este un sector dinamic,care răspunde corect  şi eficient la alocările bugetare.Atunci când este sprijinit corespunzător şi beneficiază de condiţii meteo normale contribuie din plin la creşterea economică a ţării.

2 COMENTARII

    • S-a constatat că există intr-adevăr zone în care nu se respectă disciplina fiscală şi în sectorul de agricultură şi industrie alimentară,ca şi în comerţul cu cereale şi fructe,în special provenite din import.Se speră ca noul impozit forfetar pentru agricultori să reglementeze această problemă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc