AcasăSTIRIHUNEDOARAExclusiv: O bunică din Deva a împlinit 102 ani. Ne dezvăluie secretul...

Exclusiv: O bunică din Deva a împlinit 102 ani. Ne dezvăluie secretul longevității.

O bunică din Deva a împlinit 102 ani, secretul longevităţii pentru Sofia Bogdan fiind cumpătarea, munca şi alimentaţia echilibrată din care nu lipsesc mierea şi laptele.
Sofia Bogdan s-a născut pe 6 noiembrie 1910, în satul hunedorean Topliţa Mureşului, în apropiere de municipiul Deva, într-o familie cu şase fete. La numai 15 ani, după o copilărie frumoasă, trăită aproape de familie, adolescenta Sofia Bota (pe atunci) a considerat că este momentul să trăiască prin propriile-i forţe. Aşa că a venit în Deva şi s-a angajat ca servitoare, muncă pentru care obţine, cinci ani mai târziu, şi primul certificate de calificare, denumit „Brevet de serviciu”.

Este perioada în care a lucrat în multe case de oameni înstăriţi. Faptul că nu s-a speriat de munca grea şi că a dovedit seriozitate, chiar dacă era foarte tânără, i-a adus satisfacţii. Şi-a format deja o clientelă selectă, printre care se număra şi prefectul judeţului Hunedoara, de la acea vreme, Nicolae Dinu.

Prefectul şi maşina

De prefectul Dinu se leagă şi un moment excepţional din viaţa Sofiei, pentru că acesta avea să-i devină şi naşul de cununie, în anul 1934, atunci când tânăra s-a căsătorit cu Petru Bogdan.

„Bunica îşi aduce aminte că atunci când s-a căsătorit, prefectul judeţului a venit în satul Topliţa Mureşului cu o maşină, ca să ducă mireasa la Deva. Era primul automobil din judeţul Hunedoara. Evenimentul a fost extrem de important şi pentru sat, pentru că localnici s-au mobilizat şi au reuşit să construiască, în foarte scurt timp, două podeţe pe care să treacă maşina prefectului, în drum spre casa miresei”, povesteşte nepotul femeii.

Viaţa Sofiei Bogdan nu a fost lipsită de griji, mai ales că soţul ei a fost plecat şi pe front, în cel de-al Doilea Război Mondial. De altfel, primul şi unicul copil i s-a născut după încheierea războiului, în casa în care trăieşte şi acum alături de familia fiului său.

Bătrâneţe

Din păcate, timpul a trecut neiertător şi peste Sofia Bogdan. La venerabilă vârstă de 102 ani puterile au lăsat-o, iar acum are nevoie de sprijinul copiilor şi nepoţilor. Cu toate acestea, este remarcabil modul în care femeia reuşeşte, şi acum, să se bucure de clipele de viaţă.

„Din cauza vârstei înaintate, bunica îşi petrece o mare parte din zi în casă. Când este vreme frumoasă preferă să iasă în curte şi să stea puţin, la soare. Merge singură, dar, pentru că timpul nu a iertat-o şi a orbit, este dependentă de cei din jur. Zilnic, bea lapte, mănâncă miere şi piure de cartofi, alimente care o ţin în viaţă”, spunea Mircea Bogdan, nepotul femeii.

Felicitări

Bunica Sofia Bogdan a fost felicitată marţi seara de un reprezentant al Primăriei Deva, ca fiind cel mai în vârstă om din oraş. Şi primarul Petru Mărginean i-a oferit miercuri un buchet de flori şi i-a urat sănătate multă. Ne alăturăm celor care îi doresc tot binele, ei şi familiei Bogdan.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc