AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSEXCLUSIV: Legea Mierii sau cum poate fi dezvoltată apicultura românească

EXCLUSIV: Legea Mierii sau cum poate fi dezvoltată apicultura românească

Încercăm să clarificăm aspectele legate de proiectul de lege menit să susţină domeniul apicol, domeniu cu tradiţie milenară şi perspective pe măsură, într-o  discuţie avută cu domnul inginer Iosif Korb,Vicepreşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) din România.

-Care sunt opiniile apicultorilor referitoare la propunerea acestui nou act normativ domnule vicepreşedinte?

În primul rând aş vrea să subliniez că principiile de bază ale funcţionării sectorului apicol erau bine conturate şi în vechea lege.Ne aşteptam ca noul proiect de lege să vină cu prevederi care să încurajeze activitatea din apicultură şi nu să o încorseteze.Mă văd obligat să reamintesc un lucru extrem de important. Fără albine plantele nu s–ar putea înmulţi,ar dispărea şi odată cu acestea şi  vieţuitoarele din regnul animal,inclusiv omul.

– Din discuţiile avute de dumneavoastră cu mulţi apicultori aţi menţionat că răzbate o oarecare nemulţumire. Asociaţiile apicultorilor nu au fost consultate, aşa după cum prevăd şi normele legale?

-Din păcate nu. Marea majoritate a asociaţiilor mari, cele judeţene,alte organizaţii ale apicultorilor,chiar de la nivel naţional nu au fost consultate.Şi trebuie să spun cu toată răspunderea că în aceste organizaţii ale crescătorilor de albine se află oameni cu o experienţă îndelungată,există profesionişti care ar fi putut contribui din plin la elaborarea unui proiect cu adevărat important pentru dezvoltarea sectorului.Au fost în schimb  consultate câteva mici asociaţii de apicultori, multe  dintre acestea  fiind înfiinţate de  curând.

-Desigur se afirmă că nimic nu este perfect,dar că totul este perfectibil.Trebuie că există în această propunere a legii şi aspecte pozitive.

-Incontestabil. Aş menţiona la capitolul influenţe pozitive faptul că se reglementează modul de  amplasare a stupinelor în pastora în localităţi,formarea profesională continuă a apicultorilor, de care se va face face responsabilă Agenţia Naţională pentru Ameliorare  şi Reproducţie în Zootehnie,posibilitatea apicultorilor de a beneficia de vetre de stupină în raza localităţii şi  pastoral, se reglementează modul de protecţie a stupinei în cazul efectuării de tratamente ale culturilor şi altele.

-Care ar fi totuşi  sugestiile ce vin dinspre apicultori  şi care trebui să se regăsească în noua lege?

-În primul rând domeniul apicol nu poate progresa fără sprijin.Nu sunt stipulate nici măcar subvenţii pentru apicultori aşa cum s-a procedat în anii trecuţi şi cum beneficiază marea majoritate a agricultorilor.Proiectul de lege abordează prea la general domeniul apicol.Apoi,prevederile prin care repartizarea bazei furajere pentru pastoral  se va face de către consiliile locale sau regia silvică va crea multe bătăi de cap apicultorilor,în această zonă fiind înlocuită repartiţia republicană ce a funcţionat bine.Ar putea apărea de asemenea pericole pentru albine deoarece avertizările în cazul tratamentelor la plante nu sunt consemnate în scris,pe semnătură ca în prezent.Apoi nu există o susţinere  şi implicare la nivel de strategie naţională şi trimitere spre contribuţia unor organizaţii naţionale cu expertiză în domeniu cum ar fi asociaţia naţională şi Institutul de Cercetări pentru Apicultură care are renume mondial în domeniu.

-Se descurcă apicultorii fără subvenţia pe kilogramul de miere,subvenţie ce nu se mai acordă de ceva vreme, doar cu cele câteva prevederi ale Programului Naţional Apicol?

-Apicultorii vor să meargă înainte,mulţi au făcut investiţii dezvoltând stupina,dar ei consideră că nu sunt sprijiniţi îndeajuns.Reluarea acordării de subvenţii şi la această categorie ar fi până la urmă şi o problemă de echitate şi echilibru moral.

– Aţi vrea să transmiteţi în final un mesaj apicultorilor?

-Aş vrea să transmit un mesaj nu numai acestora,ci şi oamenilor,în general.Să nu se uite prea uşor că lumea este aşa cum o vedem,prin munca acelor vietăţi minuscule şi harnice-albinele,care polenizează la nivelul globului peste  70.000 de specii de plante.Albina face parte din ecosistem.Apicultorii şi albinele produc împreună nu doar miere ci întreţin într-un fel lumea vie.De aceea consider că albinele trebuie îngrijite şi protejate iar apicultorii trebuie să fie ajutaţi s-o facă cât mai bine.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc