AcasăSTIRINoaptea Bibliotecilor 2014 i-a adus la Deva pe Ducu Bertzi și Mircea...

Noaptea Bibliotecilor 2014 i-a adus la Deva pe Ducu Bertzi și Mircea Vintilă

A intrat deja în tradiția Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva de a organiza, în primul week-end al lunii octombrie, un eveniment pe care prietenii noștri îl așteaptă cu mare bucurie: Noaptea Bibliotecilor. În acest an, seara zilei de 4 octombrie s-a prelungit până în zorii zilei următoare grație unui program variat și incitant.

Vremea a fost favorabilă, așa încât curtea Bibliotecii s-a umplut până la refuz cu un public de toate vârstele, așa cum s-a întâmplat și la edițiile precedente. În calitate de gazde ne-am străduit, cu grijă și cu mult drag, ca fiecare vizitator să se simtă bine și să petreacă ceasuri plăcute în această cea mai lungă noapte a bibliotecii. A fost o noapte a porților deschise, iar noi ne-am așteptat oaspeții ca pe niște prieteni dragi.

Seara a început cu un moment dedicat celor mai mici dintre vizitatori, un moment realizat de actrița Isabela Hașa de la Teatrul de Artă din Deva care a interpretat fragmente din spectacolele de teatru în care, de-a lungul timpului, a întruchipat personaje din povești nemuritoare: Scufița Roșie, Motanul Încălțat, Albă ca Zăpada, Iedul din Capra cu trei iezi, Spiridușul din Hänsel și Gretel. Acest din urmă basm, al fraților Grimm, l-a și povestit copiilor. Succesul a fost deosebit, cei mici fiind încântați atât de povești, cât și de interpretare. La finalul momentului, un clown i-a binedispus pe copiii prezenți și le-a oferit baloane de diferite forme și culori.

Momentul de mare atracție al serii a fost întâlnirea cu mult apreciații cantautori Ducu Bertzi, acompaniat de Mihai Neniță, și Mircea Vintilă. Melodii îndrăgite, unele cunoscute de peste 40 de ani de cei care iubesc această muzică, melodii veșnic tinere și care merg direct la suflet, au creat o atmosferă de-a dreptul incendiară. Publicul a cântat împreună cu cei doi artiști toate melodiile interpretate iar aplauzele au exprimat entuziasmul celor pentru care muzica reprezintă una dintre marile bucurii ale vieții. Nu s-au stins bine ultimele acorduri ale recitalului și cerul a fost inundat de un feeric foc de artificii, în aplauzele celor prezenți.

Ca de obicei, și în acest an am prezentat secțiile bibliotecii, i-am călăuzit pe cei doritori să ne cunoască munca prin cele mai importante puncte ale oricărei biblioteci publice: Compartiment Completare, Evidență, Compartiment Catalogarea Colecțiilor, Compartiment Metodic, Compartiment Informare Bibliografică și Comunitară, Compartiment IT, Biblionet, Secția de Artă și Carte Franceză, Secția de Împrumut Carte pentru Copii, Secția de Împrumut, Sala de Lectură, depozite. Întrebările adresate de vizitatori au dovedit interesul acestora pentru modul de funcționare a bibliotecii.

Aproape de miezul nopții, la Sala de Lectură, s-a făcut o extrem de interesantă prezentare a artei culinare chineze, unul dintre numeroasele puncte de mare interes ale acestei civilizații care ne uimește prin bogăția și profunzimea ei. A putut fi văzută și o expoziție având ca temă „Arta și cultura chineză reflectate în colecțiile bibliotecii”, expoziție care, și ea, a stârnit un interes aparte.

După miezul nopții au urmat proiecții de film pentru diferite gusturi: filme romantice (O iubire ca-n povești și Perfect pentru tine) și science-fiction (Transformers și Aliens. Misiune de pedeapsă), care se găsesc și pot fi împrumutate de la Secția de Artă și Carte Franceză.

La intrarea în bibliotecă, vizitatorii au fost întâmpinați de o expoziție de fotografie în care au fost prezentate momente din edițiile anterioare: „Noaptea Bibliotecilor, an de an…”. Așa cum am procedat în fiecare an, și de această dată am „decretat” Noaptea Bibliotecilor drept „Noaptea iertării”, ceea ce înseamnă că, în această noapte, utilizatorii care au întârziat să returneze documentele împrumutate le-au putut restitui fără niciun fel de penalizare.

De pe acum ne așteptăm prietenii la ediția viitoare a Nopții Bibliotecilor, aceasta fiind un excelent prilej de a crește numărul celor care vin cu regularitate la bibliotecă. După această noapte sperăm că cei care au venit vor iubi și mai mult cartea și cultura și vor deveni și mai buni prieteni ai bibliotecii noastre. Ne bucurăm cu atât mai mult cu cât în această seară, în această noapte, invitații noștri au renunțat pentru câteva ore la alte preocupări și au venit să cunoască biblioteca, să pătrundă în universul cărții și să descopere comorile unei instituții de cultură care joacă un rol extrem de important în spiritualitatea județului, a comunității.

Sigur, într-o lume a internetului, a interconexiunilor instantanee, cu incontestabilele lui beneficii, vizita la o bibliotecă, cititul unei cărți, par a fi uneori demodate și căzute în uitare, dar cei prezenți au văzut că nu e deloc așa, pentru că biblioteca, acest depozit de tezaur cultural de mare valoare, nu și-a epuizat încă resursele, nu și-a spus încă ultimul cuvânt, iar cartea tipărită nu a ieșit încă din scenă și are încă un rol important de jucat.

Evenimentul intitulat „Noaptea Bibliotecilor” dorește tocmai acest lucru: să aducă mai aproape de sufletul cititorului cartea, să-i prezinte multiplele valențe, să-i spună istoria.

În același timp cei prezenți au putut vedea că biblioteca este o veritabilă instituție culturală care adună laolaltă artiști din toate domeniile, oferind publicului prezent momente artistice de înaltă ținută. Cei prezenți au plecat de la bibliotecă la finalul acțiunii cu convingerea că, în ciuda invaziei, mai mult sau mai puțin benefice, a internetului, răsfoirea unei cărți, scoaterea ei de pe raft, discuția cu un bibliotecar pe marginea unor recente apariții, sunt și vor rămâne preocupări care îi vor îmbogăți spiritual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc