AcasăSOCIALCentru de Transfer Tehnologic german, inaugurat la Universitatea 1 Decembrie din Alba...

Centru de Transfer Tehnologic german, inaugurat la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și firma germană Steinbeis-Donau – Zentrum au decis astăzi încheierea unui parteneriat pentru înființarea primului Centru de Transfer Tehnologic. Potrivit rectorului Daniel Breaz, crearea acestui centru ajută studenții, profesorii și cercetătorii să-și dezvolte cariera și să se formeze ca profesioniști, iar pe companiile din zonă le ajută să-și dezvolte producția și să găsească mai ușor profesioniști pe care să îi angajeze.

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și firma germană Steinbeis-Donau – Zentrum, au semnat astăzi la Alba Iulia un memorandum privind înființarea unui centru de transfer tehnologic ce va funcționa momentan în clădirea Palatului Apor care acum găzduiește sediul Universităţii „1 Decembrie 1918” și diverse departamente ale instituției. La eveniment au fost prezenți rectorul Universității din Alba Iulia Daniel Breaz, prefectul județului Alba Gheorghe Feneșer, preşedintele Centrului de Transfer Est-Vest al Steinbeis, Jürgen Raizner, consilierul în cadrul Biroului Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării din cadrul Ministerului de Externe Valentin Panait, secretarul general al Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunării Eric Bartha, directorul Departamentului Politici Regionale din cadrul ADR Centru, Mihai Pocanschi.

„Este vorba despre un parteneriat al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia cu Centrul de Transfer Tehnologic Steinbeis din Stutgart, un mamut de circa 6.500 de persoane care lucrează spre binele dezvoltării Germaniei și nu numai, locat în aceeași clădire cu Ministerul Economiei din zona respectivă și care s-a dovedit deosebit de eficient în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea Germaniei. Un astfel de model ar fi nevoie să avem și în România, și cu siguranță dacă te conduci după modele bune vei ajunge la un rezultat pozitiv și în ceea ce înseamnă dezvoltarea regională. Modelul Steinbeis este un model care merită să fie luat în considerare, un model ce s-a dovedit a fi eficient”, a declarat rectorul UAB, Daniel Breaz.

Centrul  de Transfer Tehnologic poate fi considerat  „veriga” ce unește mediul universitar, cercetarea, cu producția, dovedind că cel mai important partener al companiilor trebuie să fie universitățile, a mai precizat Breaz.

„Steinbeis a fost înființat ca o rețea pentru a aduce tehnologia din universități în industrie, pentru a ajuta companiile să devină competitive. Steinbeis nu e o instituție sau o rețea care ajută universitățile să facă o cercetare mai bună sau să învețe studenții într-un mod mai bun, ci e o retea care ajută industria pentru a face companiile mai competitive, prin folosirea cunoștiițelor și competențelor dobândite în universități”,  a transmis preşedintele Centrului de Transfer Est-Vest al Steinbeis, Jürgen Raizner.

Jürgen Raizner a precizat că acum 10 – 15 ani, când călătorea prin România, a trecut de multe ori prin Alba Iulia, dar nu cunoștea orașul, nu cunoștea Universitatea „1 Decembrie 1918”. Într-un final a vizitat orașul și a fost decisă înființarea primul Centru de Transfer Tehnologic Steinbeis din România. Mai există un centru Steinbeis în București, însă acela e pentru management. Mai urmează încă un Centru de Transfer Tehnologic în Cluj-Napoca.

Potrivit lect. univ. dr. Radu Tudoran, s-a optat pentru modelul Steinbeis pentru că este un model care funcționează de zeci de ani și este unul dintre cele mai mobile moduri de acțiune. Firma germană, cu sediul în București, colaborează cu universități și companii pentru a implementa tehnologii noi, printre care cele în domeniul energetic și al eficienței energetice, facilitând accesul la diferite proiecte sau programe cu fonduri de la guvernul german și de la Uniunea Europeană.

De acest parteneriat vor putea beneficia studenții și masteranzii Universității din Alba Iulia, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna ianuarie – februarie, anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc