AcasăSTIRICarmen Sylva, Regina poetă

Carmen Sylva, Regina poetă

Luna martie este, prin tradiţie, luna primăverii şi a sărbătorii dedicate femeii. Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a marcat, şi în acest an, Ziua Internațională a Femeii printr-o activitate culturală pregătită special pentru elevii de liceu.

Desigur, nu este nevoie de o anumită zi ca să elogiem femeile, să le aducem cuvinte şi gânduri de mulţumire, să ne amintim cu drag de mamele, surorile, soţiile sau colegele noastre. Dar parcă e mult mai plăcut să facem acest lucru atunci când se simte în aer venirea primăverii, când natura se înnoieşte şi când speranţele noastre devin parcă mai cutezătoare.

Dacă în această zi ne aducem aminte de mame, surori, iubite, prietene, profesoare, este la fel de important să reînviem și figurile de legendă ale reginelor din istoria României. Țara noastră a avut șansa ca, odată devenită regat, la 10 mai 1866, să se bucure de prezența unor regine cu o personalitate luminoasă, de o generozitate cu adevărat regală. O dovadă a faptului că au fost apreciate este și dăinuirea lor în memoria colectivă a poporului român. Și cum putea fi altfel, de vreme ce toate au urmat exemplul Regelui Carol I care a declarat că, de îndată ce a pus piciorul pe pământ românesc, a devenit român. Și, cu adevărat, așa cum regii noștri au fost buni români, și reginele au iubit țara și poporul român din adâncul ființei lor.

Din impresionanta listă de femei din ţara noastră care au adus o contribuţie importantă la progresul culturii şi au marcat epocile în care au trăit, alegerea noastră s-a oprit asupra personalităților excepționale ale reginelor României: Carmen Sylva, Regina Maria, Regina Mamă Elena.

Anul acesta, manifestarea a fost dedicată exclusiv Reginei Elisabeta a României, cunoscută și sub numele de poetă, Carmen Sylva. Cele mai importante repere biografice ale acesteia, sosirea în România, căsătoria cu principele României, Carol I, activitatea pe care a desfășurat-o în domeniul literaturii, au fost amplu prezentate.

Efervescența vieții artistice de la Castelul Peleș, unde Carmen Sylva era generoasa gazdă a unor artiști români și străini, a ocupat un loc aparte în prezentare. Se cunoaște sprijinul deosebit de care s-a bucurat tânărul George Enescu din partea Reginei-Poete, afecțiunea cvasimaternă cu care aceasta l-a înconjurat și încrederea deplină pe care a avut-o în geniul viitorului mare compozitor și violonist. La fel, poetul Vasile Alecsandri era oaspete al reginei și recita poezii în saloanele Peleșului. Se poate spune că Regina Elisabeta a fost o adevărată regină a artelor, o bună cunoscătoare a valorilor autentice care, de altfel, s-au afirmat grație acestei generoase suverane.

Regina Elisabeta avea convingerea că „Meseria de suverană nu cere decât trei calități: frumusețea, bunătatea, fecunditatea.” Ea a fost dăruită din plin cu aceste însușiri, fecunditatea manifestându-i-se în creația literară, în poeziile, piesele de teatru, povestirile pe care le-a scris și le-a lăsat moștenire poporului a cărui fiică devenise și ea, odată căsătorită cu principele Carol.

În finalul prezentării, odată familiarizați cu profilul uman și artistic al Reginei Elisabeta, elevilor prezenți în sală le-au fost adresate întrebări ale căror răspunsuri corecte au fost răsplătite cu premii constând în cărţi și diplome oferite de Biblioteca Judeţeană. Din răspunsurile oferite de elevi, a reieșit faptul că aceștia au fost interesați de subiect și au urmărit cu atenție prezentarea.

Ne bucurăm că putem să organizăm asemenea activități, că putem să prezentăm tinerilor file de istorie și efigii de personalități cu care poporul nostru se mândrește și pe care nu trebuie să le uităm. Suntem încântați că, an de an, aceste manifestări culturale ale bibliotecii se bucură de succes, iar tinerii prezenţi în sală participă cu plăcere, sunt dornici să afle cât mai multe lucruri pe care, poate, nu le găsesc în cărțile de istorie. Menirea noastră ca bibliotecă este împlinită, dat fiind că ne străduim să punem informaţii cât mai multe şi mai variate la dispoziţia celor interesaţi, iar numărul acestora este tot mai mare. De aceea, ne așteptăm prietenii de fiecare dată cu mare drag la acțiunile noastre şi sperăm să nu-i dezamăgim niciodată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc