AcasăADVERTORIALȘtiai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele...

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de apă și să descopere ce este dincolo de linia orizontului. Nimic nu poate fi mai îmbătător decât să te afli între cer și apă și să stăpânești forța vântului pentru a te mișca în voie. De aceea, navigația cu vele este încă la mare căutare printre acei oameni care au visul de a se simți complet liberi, de a explora cu ochii lor minunate locuri, peisaje și de a aduna amintiri impresionante.

Deși este o artă pe care trebuie s-o deprinzi în timp, cu mult exercițiu și experiență reală, marinăria și navigația cu vele sunt acele abilități care, odată însușite, îți deschid calea spre o modalitate excelentă de petrecere a timpului liber. Imaginează-te la timona propriei ambarcațiuni făcând un drum între Dunăre și delta sa, până la ieșirea în Marea Neagră, sau, dacă ești mai avansat și deții permisul de categorie adecvata, navigând de-a lungul coastei mării, până în Marmara sau Egee, prin minunatul arhipelag grecesc.

Dar înainte de a te imagina la cârma micului tău vas cu vele, manipulând pânzele așa cum ai învățat în cursul școlii pentru obținerea permisului necesar, este bine să știi că va trebui să experimentezi pe parcursul mai multor ani pentru a obține libertatea și siguranța necesare pentru toate zonele unde ai vrea să te poarte vânturile și valurile.

Iată care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a dobândi dreptul de a naviga cu ambarcațiuni de agrement

  • Categoria D 

Permisul de navigație pentru clasa D este primul document obținut în urma unui examen la Autoritatea Navală Română, care îți dă dreptul de a naviga pe ambarcațiuni de agrement de maxim 24 m lungime, cu motor, pe ape interioare. Cu această categorie, vei intra în tagma ”marinarilor de apă dulce” și vei putea sta la timona bărcii tale pe toată lungimea Dunării, până la vărsarea în mare. Minunatele peisaje ale Deltei văzute direct de la bordul propriei nave sunt primul beneficiu de care te vei bucura.

Cursurile pentru clasa D te vor învăța elemente de marinărie, Regulamentul Navigației pe Dunăre și pe Canale (RND), precum și manevrarea ambarcațiunilor de agrement cu motor.

  • Categoria C

De le această clasă în sus, navigația pe mare devine posibilă, deși este limitată pentru ambarcațiuni de agrement doar până la o distanță de 6 mile marine de țărm. Cursurile necesare pentru obținerea acestei categorii sunt aceleași ca în cazul categoriei D. În plus, se vor adăuga primele elemente de navigație maritimă, manevra navei, precum și modulul COLREG.

COLREG semnifică Convenția Reglementărilor Internaționale pentru Prevenirea Coliziunilor pe mare. În afara regulilor esențiale de manevră, de ținută a drumului și de prioritate, aici vei învăța elementele esențiale privind asigurarea luminilor de bord, precum și codurile de culori și semnificația acestora. Desigur, și ambarcațiunea ta va trebui să fie dotată și să țină luminile de bord aprinse noaptea. De aceea, este esențial să alegi o baterie staționară de capacitate suficientă pentru a nu rămâne fără aceste elemente importante de avertizare. 

  • Categoria B

Orizonturile se lărgesc odată ce obții această categorie pe permis. Vei putea naviga pe mare până la 24 mile depărtare de țărm. Senzația de libertate începe deja să devină mai intensă, însă, pentru examenul obținerii acestei categorii, va trebui să parcurgi câteva cursuri și examene suplimentare.

Astfel, modulul COLREG va fi predat și examinat în limba engleză, iar pe lângă cursurile făcute pentru a obține categoria C, va trebui să înveți suplimentar elemente de meteorologie, de hidrologie și legislație maritimă. În plus, ai nevoie de minim 2 ani vechime în categoria C, precum și de un curs de certificare radio Global Distress Maritime Security System – Long Range Certificate, prescurtat GDMSS/LRC și care este emis, pe bază de concurs, de Autoritatea Națională de Administrare și Reglementare în Comunicatii (ANCOM).

  • Categoria A

Categoria A este cea supremă, finală, cea care îți dă dreptul de a naviga fără limite pe mări și oceane. Odată ce ai obținut și această clasă, după ce ai trecut prin anii de experiență ai celor anterioare, ești chiar calificat pentru o traversadă oceanică, cu o ambarcațiune potrivită și complet echipată.

Pe lângă toate cursurile enumerate la categoriile anterioare, pentru a o putea obține pe aceasta, va mai trebui să înveți module separate despre construcția navei și vitalitatea acesteia. De asemenea, va trebui să dovedești o experiență de minimum 2 ani în categoria B. 

  • Categoria S

Numele categoriei vine de la englezescul ”sail” și este cea care încununează, practic, orice permis de navigație. Categoria S permite navigația cu vele, cea mai elegantă metodă dintre toate, și care deschide calea învățării și experimentării unor cunoștințe acumulate de navigatori timp de veacuri întregi.

Categoria S se obține numai în urma absolvirii unor cursuri specifice, în care vei învăța elementele constructive ale velierului, arborada, velatura, greementul, manevrele de bord fixe și mobile, precum și meșteșugul navigației cu vele. Absolvirea cursului este suficientă pentru înscrierea literei ”S” pe carnetul tău, dacă ai deja minim categoria D sau C. 

Așadar, dacă marea este pasiunea ta și vrei să experimentezi libertatea absolută între cer și ape, nu-ți rămâne decât să obții permisul necesar și să spui în gând sau cu voce tare: ”Toate pânzele sus!” și apoi să pornești pe nemărginirea valurilor.

Sursa foto: shutterstock.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc