Ziua Mondială a Munților Carpați

0
1200

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat astăzi la Centrul Cultural „Drăgan Munteanu” din Deva, în sala „Liviu Oros”, o expunere cu tema Ziua Mondială a Munților Carpați. La activitate au fost invitați elevi de la liceele din Deva care vor avea prilejul să-și îmbogățească cunoștințele într-un domeniu extrem de important pentru România.

Ziua de 26 septembrie a fost proclamată drept Zi Mondială a Munților Carpați și este marcată în țările europene pe al căror teritoriu se întind, mai mult sau mai puțin, acești munți: Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Serbia, Ucraina și România. În țara noastră, se află 40% din întregul lanț carpatic, al doilea lanț muntos din Europa, după Alpi, ocupând o treime din teritoriu. De asemenea, peste două milioane de români trăiesc în zona carpatică, la munte, în peste 740 de localități. De aceea, Munții Carpați reprezintă un adevărat tezaur natural și antropologic, un patrimoniu care trebuie conservat cu cea mai mare atenție.

În România, o treime din teritoriu este ocupat de acești îndrăgiți munți care fac parte din însăși ființa noastră, pentru că între arcurile carpatice s-a plămădit poporul român. Deosebit de elocvente sunt, în acest sens, cuvintele marelui istoric român Constantin C. Giurescu care își începea astfel monumentala Istorie a pădurii românești, pădure organic legată de Carpați: „Când privești munții noștri acoperiți cu păduri, fără să vrei te gândești la veșnicie, mii de rânduri de oameni i-au privit, s-au bucurat de splendida lor înfățișare. Așa erau pe vremea întemeierii Țării Românești și a Moldovei, așa când Traian a străbătut cu legiunile sale în inima Daciei, așa când antecesorii noștri din epoca de piatră descopereau primele rudimente ale civilizației.”

Munții Carpați oferă inepuizabile resurse de bogăție, de frumusețe, un tezaur extraordinar de care trebuie să avem grijă ca să-l putem transmite celor ce vor veni după noi așa cum l-am moștenit și noi. Noi, cei din județul Hunedoara, avem marele privilegiu de a trăi în imediata apropiere a Munților Retezat cu splendorile lor, a Apusenilor încărcați de istorie, a Munților Orăștiei cu vestigiile lor inestimabile, a Parângului cu crestele lui înzăpezite, a Munților Poiana Ruscă ce păstrează comori de folclor. De aceea, poate datoria noastră de a iubi acești munți, de a păstra și a respecta natura nealterată este mai mare. Munții noștri ne oferă bucurii unice de care trebuie să beneficieze și cei ce vor veni după noi și cei care vin să viziteze locurile minunate ce se găsesc în Carpații Românești.

A fost îmbucurător să constatăm și de această dată o prezență numeroasă a elevilor în sală, ceea ce demonstrează dorința lor de a afla mai multe despre acest subiect, de a învăța și altceva decât ceea ce scrie în manualele de geografie.

Despre importanța Munților Carpați, despre resursele deosebite de care dispun, despre acțiunile ce trebuie întreprinse pentru conservarea ecosistemelor din acești munți, cei prezenți au aflat din ampla prezentare pe care a făcut-o dna Marcela Balazs, cercetător în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, Secția Științele Naturii.

La final, elevilor li s-au adresat întrebări din materialul prezentat, răspunsurile corecte fiind răsplătite, ca de obicei, cu premii în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.