Ziua Internaţională a Francofoniei – marcată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu”

0
1518

turnul-eiffel-parisBiblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva serbează, ca în fiecare an, Ziua Internaţională a Francofoniei printr-o manifestare culturală ce va avea loc pe 20 martie, ora 13.00, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, în prezenţa unui public format în principal din elevi.

Elevii din Deva vor putea afla lucruri inedite despre cele mai importante monumente din Paris, cu prilejul unei inspirate prezentări denumită „Itinerar parizian”.

Iar Capitala Franţei este locul în care orice turist poate să găsească ceva nou de făcut, în fiecare zi! Este suficient să amintim doar Turnul Eiffel, la care s-au folosit elemente din oţel produse din fonta obţinută în furnalul de Govăjdie, lângă Ghelari.

„Ţara noastră este cea mai importantă ţară francofonă din Europa Centrală şi de Est. Milioane de oameni din Europa, Africa, Asia, America, Oceania sărbătoresc Francofonia, aducând astfel cel mai sincer şi mai profund omagiu limbii franceze şi civilizaţiei născute în spaţiul francofon. Acest spaţiu nu este doar o realitate geografică sau lingvistică, ci mult mai mult: este un spaţiu cultural ce îi reuneşte pe toţi cei care, oriunde s-ar afla, manifestă şi îşi exprimă apartenenţa la limba franceză şi la cultura francofonă”, spune directorul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densuşianu”, Sebastian Bara.

Termenul de francofonie a apărut pentru prima dată în anul 1880 când geograful francez Onésime Reclus l-a utilizat în lucrarea sa Franţa, Algeria şi coloniile pentru a defini spaţiul geografic în care se vorbeşte în principal limba franceză.

În general, termenul francofonie, cu f mic, desemnează pe toţi vorbitorii de limbă franceză, pe câtă vreme Francofonia înseamnă totalitatea guvernelor, a entităţilor statale care folosesc limba franceză ca limbă de comunicare. Din punct de vedere organizatoric, aceste state sunt reunite în Organizaţia Internaţională a Francofoniei, din care fac parte 200 de milioane de locuitori din întreaga lume şi 870 de milioane de persoane din cele 70 de state şi guverne ale acestei organizaţii.

În ziua de 20 martie 1970, s-a semnat la Niamey, capitala Nigerului, Tratatul cu privire la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), entitate devenită azi Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). De atunci, an de an, manifestările dedicate Francofoniei au devenit tot mai numeroase, iar solidaritatea dintre toţi cei care folosesc limba franceză ca mijloc de comunicare a fost tot mai intensă.

România, ţară în care limba franceză este studiată, preţuită şi cunoscută graţie originii noastre latine comune, a devenit membru observator al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei la reuniunea la vârf de la Versailles din 1991, iar în 1993, la următoarea reuniune, din Mauritius, ţara noastră a obţinut statutul de membru cu drepturi depline.

În 2006 Bucureştiul a găzduit cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, dedicat tehnologiilor informatice în educaţie, fiind prima oară când o ţară din Europa Centrală şi Răsăriteană găzduia o reuniune la vârf a Francofoniei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.