AcasăSTIRIHUNEDOARAZiua Europei la Deva

Ziua Europei la Deva

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a dedicat și în acest an o manifestare specială Zilei de 9 Mai, proclamată de Consiliul European de la Milano, din 1985, drept Zi a Europei.

Anul acesta, Ziua Europei a fost evocată şi omagiată în data de 9 mai 2013, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva de către Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, care s-a pregătit special pentru elevii participanţi la acest moment, elevi din liceele și colegiile din Deva, cu o prezentare din care cei prezenți au aflat semnificația acestei zile.

Pentru toate popoarele Europei, ziua de 9 mai are o dublă semnificaţie. În primul rând, 9 mai 1945 este ziua capitulării Germaniei hitleriste, încheindu-se astfel cea mai sângeroasă conflagraţie mondială, care a adus suferințe și pierderi incalculabile. Milioanele de victime, impresionantele forţe aruncate în luptă, distrugerile ireparabile, lagărele de concentrare sunt doar o parte din bilanţul dezastruos al unui război care a cuprins toată omenirea.

La sfârşitul războiului, naţiunile învingătoare au fost hotărâte să coopereze pentru făurirea unui edificiu politico-economic european care să aibă drept liant cooperarea pe baze egale între state europene suverane şi independente. Ideea unei Europe unite a fost idealul multor spirite luminate, vizionare, care îşi doreau o Europă în care fraternitatea statelor componente să ducă la încetarea oricăror conflicte şi fiecare stat să-şi conserve individualitatea.

Marele scriitor francez Victor Hugo, cu două secole în urmă,  avea ideea unei Europe în care armele să fie definitiv reduse la tăcere, iar războiul să fie de neînchipuit între state care vor forma o mare familie: „Va veni o zi în care Franţa, Rusia, Italia, Anglia, Germania, toate naţiunile continentului, fără a-şi pierde calităţile distinctive şi glorioasa individualitate, se vor uni, se vor topi într-o unitate superioară şi vor constitui fraternitatea europeană europeană… ” În acea zi, mai spunea Victor Hugo, „bombele şi muniţiile se vor topi şi vor fi înlocuite cu forţa votului, a sufragiului universal, totul ca rezultat al conlucrării a două forţe de neînvins: fraternitatea oamenilor şi atotputernicia lui Dumnezeu.”

La cinci ani de la încheierea războiului, la 9 mai 1950, ministrul de externe francez Robert Schumann a făcut cunoscută Declaraţia prin care a propus Germaniei, dar şi altor state europene, să pună „bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii”, Declarație în care sunt formulate principiile ce vor sta la baza edificării Europei unite, a unei Europe în care toate statele sunt chemate să coopereze sub deviza „Toţi diferiţi, toţi egali”.

A urmat o perioadă de aproape o jumătate de secol de căutări şi tatonări, perioadă în care continentul nostru a fost împărţit în două aşa-zise blocuri aflate de o parte şi de alta a ceea ce atât de plastic a numit Winston Churchill drept „Cortina de fier”. La început formată doar din șase state, astăzi Uniunea Europeană numără 27 de state, printre care, de la 1 ianuarie 2007, şi România. Ziua de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985 şi, din acel moment, an de an i se dedică activităţi culturale, de informare, în toate colţurile bătrânului continent european.

Pentru noi, românii, pe lângă toate aceste semnificaţii, ziua de 9 mai înseamnă ziua proclamării Independenţei de stat a României, la 9 mai 1877, zi în care Mihail Kogălniceanu a rostit, cu ochii în lacrimi, cuvintele-efigie: „Domnilor, suntem independenţi, suntem o naţiune de sine stătătoare!” Prin urmare, noi omagiem în această zi aminirea eroilor noştri căzuţi la Plevna, Griviţa, Vidin şi Smârdan, omagiem ostaşii noştri şi bravii lor comandanţi. Din acest moment istoric, România a păşit pe drumul ireversibil al modernizării, alături de celelalte state europene cărora li s-a alăturat în mod firesc, pentru că locul nostru este alături de celelalte naţiuni europene.

Această triplă semnificaţie a zilei de 9 mai este evocată aşa cum se cuvine, în fiecare an, prin acţiuni menite să facă cunoscute, în mod deosebit tinerilor, evenimentele istorice legate de această zi.

Ziua Independenţei, Ziua Victoriei şi Ziua Europei au constituit subiectul unor întrebări de concurs adresate elevilor participanţi, câştigătorii fiind răsplătiţi cu frumoase premii în cărţi și diplome. Acest concurs și-a propus atragerea celor tineri spre subiecte de interes major, conștientizarea și înțelegerea de către ei a unor momente cruciale din istoria României și Europei. În acest fel, cei care au luat parte la activitatea noastră de la 9 mai au înțeles mai bine faptul că aceasta este o zi importantă pentru noi, pentru fiecare cetăţean al Europei, continentul care năzuiește spre unitatea şi armonia visate cu secole în urmă de marile personalităţi care au dezvoltat ideea unei Europe unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc