AcasăSTIRIHUNEDOARAZiua de 9 mai - sărbătorită de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu” din...

Ziua de 9 mai – sărbătorită de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu” din Deva

 Ziua Europei va fi evocată şi omagiată mâine, 9 Mai 2013, începând cu ora 1300, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva de către Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” care s-a pregătit special pentru elevii participanţi la acest moment, cu o prezentare a semnificației zilei de 9 Mai.

Pentru toate popoarele Europei, această zi are o dublă semnificaţie. În primul rând, 9 mai 1945 este ziua capitulării Germaniei hitleriste, încheindu-se astfel cea mai sângeroasă conflagraţie mondială, care a adus suferințe și pierderi incalculabile. În al doilea rând, cinci ani mai târziu, la 9 mai 1950, Robert Schumann, ministrul de externe francez, a formulat Declaraţia ce-i poartă numele, Declarație în care sunt formulate principiile ce vor sta la baza edificării Europei unite, a unei Europe în care toate statele sunt chemate să coopereze sub deviza „Toţi diferiţi, toţi egali”. Pentru România, ziua de 9 mai are și o semnificație specială, o dimensiune patriotică extrem de importantă: proclamarea independenţei de stat a ţării noastre la 9 mai 1877, comemorarea eroilor noştri căzuţi la Plevna, Griviţa, Smârdan. Această triplă semnificaţie a zilei de 9 mai este evocată aşa cum se cuvine, în fiecare an, prin acţiuni menite să facă cunoscute, în mod deosebit tinerilor, marile momente legate de această zi, a declarat pentru stiridinvest.ro, Sebastian Bara, directorul Bibliotecii devene.

Ziua Independenţei, Ziua Victoriei şi Ziua Europei vor constitui subiectul unor întrebări de concurs adresate elevilor participanţi, câştigătorii fiind răsplătiţi cu frumoase premii în cărţi și diplome. Acest concurs își propune atragerea celor tineri spre subiecte de interes major, conștientizarea și înțelegerea de către ei a unor momente cruciale din istoria României și a Europei. În acest fel, cei care vor lua parte la activitatea noastră organizată cu prilejul zilei de 9 Mai vor înţelege mai bine faptul că aceasta este o zi importantă pentru noi, pentru fiecare cetăţean al Europei, continentul care năzuiește spre unitatea şi armonia visate cu secole în urmă de marile personalităţi care au dezvoltat ideea unei Europe unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc