Ediţia din acest an a manifestării intitulate „Zilele Palatului Cultural” este dedicată Centenarului Marii Uniri şi va cuprinde, printre altele, piesa de teatru „Ziditori ai Marii Uniri”, un omagiu adus celor care s-au jertfit pentru împlinirea idealului de veacuri a poporului român.
Anul acesta, manifestarea ajunsă la cea de-a VII-a ediţie, se va desfăşura între 20 – 23 septembrie.
„Am reuşit să formez un colectiv care îşi cunoaşte sarcinile, aşa încât să facem lucruri frumoase. Vom pregăti, pentru acest an, diferite acţiuni cultural-artistice, printre care, un simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri, cu participarea unor personalităţi ale judeţului, o lansare de carte, prezentarea unei piese de teatru şi un spectacol susţinut de Filarmonica Banatului. Ca o premieră pentru Reşiţa, orchestra va fi formată doar din suflători şi solişti vocali”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Culturale Reşiţa Română, Nicolae Plujar.
Manifestarea va debuta la Palatul Cultural, în 20 septembrie, de la ora 17,00, cu o masă rotundă ce va avea ca temă Centenarul Unirii, care va fi urmată de o lansare de carte şi o expoziţie foto. Seara se va încheia cu piesa de teatru „Ziditori ai Marii Uniri”.
Ziua a doua, 21 septembrie, va cuprinde un spectacol susţinut de fanfara şi grupul vocal şi de dans ale Societăţii Culturale „Mihai Eminescu” din Coştei – Serbia, ansamblul folcloric „Reşiţa Română” şi ansamblul „Bârzava” din Reşiţa, care va avea loc de la ora 17,00.
Pe data de 22 septembrie, vor evolua, pe scena Palatului Cultural, fanfara „Doinitorii Caraşului” din Mercina şi fanfara din Grădinari, precum şi corurile Menestrelul al Asociaţiei Culturale Reşiţa Română, cel al Catedralei Episcopale din Caransebeş, grupul vocal „Ethos” al aceleiaşi episcopii, alături de corala „Contrast” din Timişoara, formată din solişti ai operei Române.
Duminică, 23 septembrie, în ultima zi a manifestării, reşiţenii au ocazia să participe la un spectacol susţinut de Filarmonica Banatul din Timişoara, programat a se desfăşura în Parcul Tricolorului, în dreptul Catedralei „Schimbarea la faţă”.
Tuturor participanţilor le vor fi înmânate cocarde cu însemnele centenarului, iar protagoniştii spectacolelor vor primi diplome şi câte o plachetă ce va reprezenta Palatul Cultural, atât la darea lui în folosinţă, cât şi la momentul actual, ca o amintire între trecut şi prezent, a precizat Nicolae Plujar.
Organizatori ai evenimentului sunt Asociaţia Culturală Reşiţa Română, cu sprijinul Episcopiei Caransebeşului, Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi Primăriei Reşiţa.
Sursa: Agerpres