AcasăSTIRIWinkler: Dezvoltarea durabilă, susținută de învățarea continuă

Winkler: Dezvoltarea durabilă, susținută de învățarea continuă

[ad_1]

Dezvoltarea durabilă presupune schimbarea de mentalitate și învățarea continuă. Așa susține europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler, care a participat la o conferință regională organizată online, în acest weekend, de Liceul Teoretic ”Téglás Gábor” din Deva.

Revoluția digitală și tranziția verde

Cele două procese de tranziție nu pot fi ocolite de societatea noastră.

”Astăzi, putem fi siguri doar de faptul că schimbarea este constantă și că devine din ce în ce mai rapidă. În consecință, o provocare importantă este legată de viitorul muncii și de rolul educației într-o societate bazată pe cunoaștere”, a afirmat europarlamentarul Iuliu Winkler.

Acesta a atras atenția și asupra faptului că în noua lume digitală selectarea informației relevante și credibile este o provocare atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Amintind faptul că Uniunea Europeană a pus la dispoziție resurse financiare semnificative pentru combaterea crizei economice cauzate de epidemia de coronavirus, Iuliu Winkler a arătat că acestea trebuie folosite tocmai pentru a crea un răspuns eficient în fața provocărilor ridicate de tranzițiile verde și digitală.

 „Trebuie să fim conștienți că acești bani nu susțin o simplă reorganizare, ci obiectivul este să ne sprijine să ajungem într-o zonă nouă, răspunzând noilor provocări. Nu putem să revenim acolo unde ne-am oprit acum un an, și nici nu ar trebui. Să luăm exemplul numeroaselor domenii în care activitatea s-a mutat în lume online. Tranziția digitală poate influențează calitatea vieții noastre, formează perspectivele noastre de viață, poate fi cu siguranță deprimantă, dar și eliberatoare, și aceasta am trăit-o cu toții în ultimul an. Nu putem fi siguri nici de faptul că din cauza modului nostru actual de viață peste 100 de ani va mai exista un mediu viabil. Modul de viață sustenabil necesită o schimbare de mentalitate, necesită învățare continuă. Trebuie să asigurăm aer curat, apă proaspătă, un mediu înconjurător fără poluare și pentru generațiile viitoare. Când planificăm viitorul trebuie să luăm în calcul tranzițiile despre care vorbeam. Atât la nivel individual, cât și instituțional trebuie să fim capabili să navigăm pe valurile schimbării ”, a spus deputatul european.

E nevoie de noi competențe

Iuliu Winkler a mai vorbit și despre nevoia dobândirii de noi competențe și abilități pentru noi profesii în sectoare aflate în plină expansiune în contextul în care într-un ritm alert de pe piața muncii dispar profesii vechi.

„Evident, întrebarea este dacă sistemul nostru de învățământ este suficient de flexibil și de adaptabil pentru a pregăti elevii pentru această lume în schimbare”, a subliniat europarlamentarul UDMR.

În opinia sa, într-o societate bazată pe cunoaștere, locul școlii este în triunghiul format împreună cu mediul de afaceri și autoritățile publice. Winkler consideră că numai printr-o bună colaborare între școală, mediul de afaceri și administrația publică se va putea crea și adapta programa școlară care să pregătească tinerii pentru piața muncii.

”Acest model triunghiular poate fi completat luând în considerare societatea civilă, respectiv ONG-urile, și să ținem cont și de mediul înconjurător. În acest fel legăm responsabilitatea socială și gândirea ecologică de dezvoltarea sistemului de învățământ”, a mai spus Iuliu Winkler.

Conferința a făcut parte dintr-un proiect internațional la care participă și Liceul Teoretic ”Téglás Gábor” din Deva în cadrul Programului Erasmus +.Tema principală a conferinței s-a referit la competențe cheie din secolul 21, respectiv la managementul educațional, gândirea critică, abilitățile de a rezolva probleme. Proiectul LELLE2 „Să învățăm cum să învățăm!” – Dezvoltarea abilităților de învățare ale elevilor de liceu, un parteneriat strategic Erasmus +, a fost lansat în 2018 pentru universități, licee și instituții de cercetare educațională din Ungaria, Slovacia, Estonia și România. Conferința de închidere se va desfășura, în iunie 2021, la Budapesta.

 

[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc