AcasăSTIRIWinkler: aș dori o mai bună mediatizare a Garanției pentru tineret

Winkler: aș dori o mai bună mediatizare a Garanției pentru tineret

Deputatul european Iuliu Winkler, candidat al UDMR la Parlamentul European, consideră că programul Garanția pentru tineret, finanțat din fonduri europene, este prea puțin cunoscut în România.

El a arătat că deja despre generația tinerilor europeni sub 25 de ani se vorbește ca despre ”generația pierdută” din cauza faptului că această categorie de vârstă a fost cel mai grav lovită de criza economică.     

”Garanția pentru tineret este un program care a pornit efectiv, la nivelul UE, în aprilie 2013 ca urmare a deciziei luate de Consiliul European. Garanția pentru tineret are ca obiectiv sprijinirea tinerilor șomeri sub 25 de ani să-și găsească un loc de muncă, să obțină stagii de ucenicie sau să urmeze cursuri de calificare sau specializare. Finanțarea acestui program a fost inclusă în planificarea bugetară a UE pentru următorii șapte ani”, a explicat Winkler, marți, la Târgu Mureș în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit deputatului european, Garanția pentru tineret este un program care s-a inspirat din succesul unor măsuri similare care au fost implementate în Finlanda și apoi în Austria.

Ideea acestui program este să-i ofere unui tânăr în decurs de patru luni de la pierderea locului de muncă sau de la finalizarea unei forme de învățământ o ofertă acceptabilă de muncă sau posibilitatea de a urma stagiile de care tocmai vorbeam. (…) Pentru implementarea acestui program este nevoie de crearea unui sistem la nivel național”, a spus candidatul UDMR la Parlamentul European.

Vorbind despre faptul că Ministerul Muncii a lansat deja de câteva luni un program pilot în vederea impelementării Garanției pentru tineret, Iuliu Winkler a afirmat că, în opinia sa, mediatizarea programului și a obiectivelor acestuia este deficitară. ”Consider că în România acest program a început greu. Am înțeles că Ministerul Muncii intenționează să înființeze 22 de centre județene și alte patru la nivel regional, urmând să se realizeze și o campanie de informare la nivel național și local. (…) Cred însă că este nevoie de o mai mare atenție în privința mediatizării acestui program finanțat din fonduri europene și care are ca scop primordial facilitarea accesului tinerilor pe piața muncii”, a declarat europarlamentarul.

Iuliu Winkler și-a exprimat satisfacția pentru faptul că, un sondaj recent realizat la nivelul UE, relevă faptul că 70% din tineri consideră UE singura entitate capabilă să asigure șanse europenilor în competiția globală. ”Acest euro-optimism al tinerilor mă bucură, însă, pe de altă parte, cifrele legate de șomajul în rândul tinerilor sub 25 de ani au rămas extrem de alarmante. Ultimul Eurostat arată că în Grecia 56% din tineri sunt șomeri, adică unul din doi tineri sub 25 de ani nu are un loc de muncă, în Spania procentul este de 54%. Germania are cel mai mic șomaj de doar 7,8%. În România procentul este de 24%.  Dacă este să-l compar cu cel din Grecia sau Spania, atunci aș putea spune că stăm bine, dar mie mi se pare că acest procent de 24% arată o situație gravă”, a subliniat candidatul UDMR la Parlamentul European.

La conferința de presă a mai participat viceprimarul Peti András , liderul Organizației Municipale Târgu-Mureș a UDMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc