Implicarea voluntarilor în proiectele Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti din acest an şi, în special, în proiectul Casa Vulcanilor, este recunoscută la nivel naţional. Proiectul Voluntari pentru Geoparc derulat de Asociaţia Drag de Haţeg se numără printre cele 6 proiecte finaliste ale secţiunii „Cel mai bun proiect de voluntariat al anului în domeniul tineret” din cadrul Galei Naţionale a Voluntarilor iniţiată de Federaţia Volum.
Anunţarea câştigătorilor şi festivitatea de premiere a celui mai bun proiect de voluntariat au loc în data de 12 decembrie 2014, la Bucureşti. În joc este pus şi un premiu de popularitate pe baza votului online, astfel că voluntarii au posibilitatea de a aduce premiul în Ţara Haţegului şi în judeţul Hunedoara, dacă sunt susţinuţi cu un vot pe site-ul www.galavoluntarilor.ro, . Oricine poate vota online proiectul accesând, la secțiunea finaliști, proiectul de voluntariat al anului în domeniul tineret (http://www.galavoluntarilor.ro/finalist/voluntari-pentru-geoparc-357) .
Voluntari pentru Geoparc este un proiect început în anul 2013 la iniţiativa Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, reunind peste 190 de tineri din Ţara Haţegului înscrişi. Pe parcursul anului 2014 voluntarii au fost implicaţi în proiecte precum: Casa Vulcanilor, amenajarea şi marcarea traseelor Cetatea Regală a Hațegului respectiv Mlaștina cu plante carnivore de la Peșteana, amenajarea Complexului tehnic tradițional de la Peștera şi a sediului Geoparcului, participarea în Turcia la proiectul educaţional internaţional „Let live the nature if you want to live”, din cadrul programului european Erasmus+ etc.
Dintre acestea, unul dintre cele mai de succes proiecte desfăşurate în acest an pe teritoriul Geoparcului, pentru care voluntarii au fost nominalizaţi în gală, a fost Casa Vulcanilor. În cadrul proiectului, voluntarii au realizat o construcţie din lemn, piatră şi cob (lut amestecat cu nisip, paie si apă) destinată unui muzeu al vulcanilor. Proiectul a fost derulat de Asociația Drag de Hațeg și finanțat de Fundația pentru Parteneriat şi MOL România. Timp de cca 6 luni, 300 de voluntari şi 7 organizaţii partenere au ridicat Casa Vulcanilor prin frământarea cu picioarele a 30 de mc de cob, pentru care au utilizat 20 mc de pământ galben (lut), 15 mc de nisip şi 5000 de litri de apă.
[quote_box_center]Am muncit câteva luni la Casa Vulcanilor și mă bucur foarte mult că am decis să fac parte din acest proiect. Astfel, nu doar am învățat multe lucruri și o fac în continuare, ci am și creat ceva pentru voi, voi ceilalți care poate apreciați un asemenea loc. Îmi amintesc și acum începutul… erau doar un stâlp în mijloc, multe pietre de sortat și un grup de oameni dornici să facă acel ceva despre care să vorbim multă vreme de-acum înainte. Împreună am construit Casa Vulcanilor!”, afirmă Larisa Duță, 18 ani, voluntar pentru Geoparc.[/quote_box_center]