În perioada 25 iunie-31 iulie 2013 va avea loc o nouă sesiune de depune proiecte aferente măsurii 121- ’’Modernizarea exploataţiilor agricole”, sesiune vizând cu prioritate fermele familiale. Pentru această sesiune vor fi alocați 50 milioane Euro, care se repartizează astfel :
- 16.000.000 Euro pentru sectorul vegetal
- 24.000.000 Euro pentru sectorul zootehnic
- 10.000.000 Euro pentru beneficiarii măsurii 141,referitoare la fermele de semi-subzistenţă,care au semnat decizia de finanţare
Valoarea maximă nerambursabilă va fi de 50.000 de Euro,ceea ce ce corespunde unui procent nerambursabil de 40%. Această valoare se poate majora cu:
- 10% pentru investiţiile realizate de tinerii fermieri cu vârsta sub 40 ani.
- 10%pentru investiţiile realizate de fermierii din zonele montane cu handicap natural,zone cu handicap natural şi arii protejate încadrate în reţeaua Natura 2000.
Valoarea maximă eligibilă a unui proiect va potea fi de 125.000 Euro, valoare formată din fondurile FEADR şi contribuţia proprie a investitorului. Beneficiarii care vor apela la credite pentru a asigura cofinanţarea proiectului vor putea apela la un fond special de creditare al MADR.
Au fost stabilite şi sectoarele prioritare aferente acestei măsuri, astfel:
Sectorul vegetal
-Legume
-Pepiniere şi plantaţii de pomi şi arbuşti fructiferi,căpşunării
-Culturi de câmp
-Pepiniere şi plantaţii de viţă de vie pentru vin şi struguri de masă.
Sectorul animal
-Bovine pentru lapte
-Bovine pentru carne
-Porcine pentru îngrăşat
-Ovine şi caprine
-Păsări
A doua măsură de sprijin pentru fermieri preconizează înfiinţarea până la sfârşitul acestui an a Fondului mutual pentru agricultură.Prin intermediul acestui fond, fermierii care aderă vor putea beneficia de despăgubiri privind riscurile neacoperite de firmele de asigurări,cum ar fi grindina,seceta,anumite boli,alte pierderi de venit cauzate de motive obiective.
Crearea Fondului mutual pentru agricultură a fost aprobată prin ordonanţă de urgenţă,urmând ca finanţarea acestui fond să fie făcută 65% din contribuţia naţională şi a U.E şi 35% din contribuţia membrilor ce se vor înscrie la fond.
Iată că prin aceste măsuri comunicate de MADR,agricultorii vor putea să îşi modernizeze exploataţia cu bani europeni,dar şi să-şi asigure afacerea în faţa unor riscuri neprevăzute.