[ad_1]
Datele oficiale publicate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe platforma oficială inaugurată pe 5 martie, scot la iveală un sistem paralel de vaccinare.
Potrivit statisticilor oficiale obținute de publicația Recorder, până în data de 5 martie peste 7.000 de persoane au fost vaccinate mai devreme. Mai bine de 4.000 dintre acestea aparțin categoriei pentru care imunizarea se face în etapa 3.
Recorder a obținut, din surse oficiale, statisticile complete despre dozele de vaccin administrate în România până pe data de 5 martie. Datele arată că:
- Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia națională de vaccinare.
- Peste 4.000 dintre acestea sunt persoane din etapa a III-a (populația generală), care au fost imunizate în locul bolnavilor cronici, al bătrânilor de peste 65 de ani și chiar înaintea unor cadre medicale.
- Cele mai flagrante situații sunt la centrele de vaccinare de la Institutul „Matei Balș“ și la Centrul Militar Casa Armatei din Focșani. La „Balș“ s-au vaccinat 131 de persoane din etapa a III-a încă din data de 4 ianuarie, când campania de vaccinare începuse abia de câteva zile și în România mai erau zeci de mii de cadre medicale care așteptau vaccinul.
- La Casa Armatei din Focșani, s-au vaccinat peste 100 de persoane din etapa a III-a, iar directorul Spitalului Militar de care aparține centrul de vaccinare admite că e vorba de rude ale cadrelor militare.
- Altă situație care ridică semne de întrebare s-a petrecut la Spitalul „Agrippa Ionescu” din București. Pe 31 decembrie 2020, aici s-au vaccinat 13 persoane încadrate în categoria II B (lucrători esențiali), deși la acea dată vaccinarea era deschisă doar cadrelor medicale. Cei 13 vaccinați au fost înregistrați în sistem ca „personal în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională”. Spitalul „Agrippa Ionescu” aparține Serviciului Român de Informații.
- Fără a fi un fenomen de proporții, vaccinarea peste rând a fost prezentă pe tot parcursul campaniei de imunizare și s-a practicat inclusiv în centrele speciale ale instituțiilor de forță care ar fi trebuit să vegheze la respectarea strictă a regulilor impuse de strategia națională de vaccinare.
Angajații din zona securității naționale și din instituțiile de vârf ale statului ocupă o felie semnificativă din dozele de vaccin administrate pe parcursul campaniei.
În unele cazuri, în centrele speciale destinate acestor categorii, dar și în centrele civile, au fost vaccinate persoane care nu se încadrau în primele două etape sau care au furat startul înainte de a le veni rândul.
Datele obținute de Recorder ne arată că, deși până în data de 15 ianuarie ar fi trebuit ca statul să vaccineze doar personalul medical și pe cel din centrele sociale, sute de persoane care făceau parte din categoria a II-a sau chiar din etapa a III-a s-au vaccinat înainte de această dată. Practica a continuat și după 15 ianuarie, când s-a intrat în etapa a doua, dar persoane din categoria a III-a au fost băgate în față la vaccin. În total, până pe 5 martie, peste 4.532 de persoane au sărit peste rând și s-au băgat în față la vaccinare.
În ultimele luni, au apărut în spațiul public situații în care s-a explicat că, de exemplu, un flacon de vaccin Pfizer conține 6 doze și dacă este desfăcut la sfârșitul programului, când mai sunt doar 3 persoane programate, se vor irosi 3 doze întrucât un flacon deschis trebuie folosit imediat.
Așa că se pot vaccina chiar și 3 persoane chemate de acasă și neprogramate.
Jurnaliștii au identificat însă centre de vaccinare în care această scuză nu stă deloc în picioare pentru că au vaccinat, în aceeași zi, zeci de persoane care nu se încadrau în etapa aflată în derulare.
Pentru a alcătui tabelul de mai jos, au selectat toate zilele în care un centru a vaccinat peste rând mai mult de 5 persoane și au alcătuit un clasament.
Citiți articolul complet pe Recorder.ro.
[ad_2]
Source link