AcasăSTIRIVIDEO Klaus Iohannis: „Acest val al pandemiei poate fi ultimul. Nu putem...

VIDEO Klaus Iohannis: „Acest val al pandemiei poate fi ultimul. Nu putem renunța la prudență chiar acum”

[ad_1]

Ministerul Apărării Naționale (MApN) vrea să modifice legislația privind regimul armelor, astfel încât să permită armatei imobilizarea dronelor. Astfel, dronele care sunt operate în anumite zone și care sunt considerate un risc pentru autorități vor putea fi scoase din uz de către militari, inclusiv prin utilizarea armamentului din dotare.

MApN a lansat în dezbatere publică un proiect pentru modificarea Legii nr. 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare și munițiilor deținute de Ministerul Apărării Naționale și de forțele armate străine pe teritoriul României.

Potrivit notei de fundamentare, cadrul legislativ actual nu permite combaterea activităților neautorizate a dronelor, acest fapt devenind o vulnerabilitate la adresa securității obiectivelor militare.

Potrivit MApN, în ultima perioadă a fost semnalat un trend crescător al situațiilor în care obiective militare, în special cele izolate, au fost subiectul survolării neautorizate cu vehicule aeriene fără pilot (UAV).

„Disponibilitatea comercială a dronelor, în special a vehiculelor aeriene fără pilot, a generat noi provocări de securitate atât pentru forțele militare dizlocate în teatrele de operații, obiectivele militare, obiectivele guvernamentale și industriale, cât și pentru organizatorii de evenimente publice cu participarea unui număr mare de oameni.

Astfel, dronele reprezintă amenințări emergente, dificil de detectat, urmărit, identificat și contracarat, în principal din cauza insuficienței detalieri a cadrului legislativ și a lipsei mijloacelor adecvate de contracarare”, se precizează în documentul citat.

Pentru contracararea dronelor, armata va putea folosi orice dispozitiv militar pe care îl are în dotare, inclusiv armele de foc.

Totuși, în primă fază, militarii vor încerca să oprească dronele cu ajutorul unor dispozitive ce nu implică acțiuni fizice asupra acestora, ci doar emiterea unui semnal electronic de bruiaj sau de energie dirijată, microunde de mare putere ori unde laser.

Ce prevede proiectul: 

– modificarea definiției „dispozitivului militar” pentru a include în această categorie principalele caracteristici ale echipamentelor care, în momentul de față sunt utilizate pentru contracararea dronelor. Majoritatea acestor dispozitive de contracarare nu implică acțiuni cinetice împotriva dronelor, ci doar emiterea unui semnal electronic de bruiaj, de dezinformare electronic, sau emiterea de energie dirijată, microunde de mare putere.

– definirea termenului de dronă ca fiind „orice vehicul terestru, aerian, acvatic sau subacvatic capabil să navigheze autonom, folosind pilotul automat sau care poate fi controlat printr-un dispozitiv de comandă la distanță”.

– completarea situațiilor în care personalul MApN poate face uz de armă astfel încât acesta să poată utiliza dispozitivele militare împotriva dronelor utilizate pentru comiterea unui act ostil

– utilizarea forței împotriva dronelor prin folosirea armelor sau a altor dispozitive militare, care să conducă, pe cât posibil, la oprirea sau imobilizarea acestora

– autorizarea personalului MApN să rețină dronele imobilizate și să le predea organelor în drept

– autorizarea personalului din cadrul Forțelor Aeriene ale MApN pentru a face uz de armament de bord în scopul asigurării pazei și apărării obiectivelor militare ori securității zonelor militare restrictiționate, similar personalului din cadrul Forțelor Navale[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc