Lucrările de descărcare arheologică ce au loc în prezent pe șantierul din centrul Timișoarei, în Piața Unirii, au adus astăzi o descoperire de excepție. Câteva fragmente ceramice cu vechimea de câteva mii de ani au fost scoase la lumină, iar arheologii susțin că este vorba despre fragmente ceramice aparținând așa-numitei culturi Baden (mileniul II î.Hr.).
În prezent se știe că cea mai apropiată așezare cunoscută a culturii Baden, față de Piața Unirii, se află în Freidorf. Ea a fost descoperită de arheologii timișoreni la săpăturile preventive din 2006, determinate de construcția unei hale. Încadrat cronologic la sfârșitul Eneoliticului, în tranziție spre Epoca bronzului, fenomenul cultural Baden s-a manifestat în vestul și nord-vestul României (Banat și Transilvania), în nordul Ungariei, Slovacia și Austria. Primele materiale ale culturii Baden au fost descoperite în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și publicate de J. Hampel. Primele completări importante pe această temă le-a făcut, la începutul secolului XX, Milleker, cu cercetările efectuate în Banat.
Ceramica Baden este, de regulă, brun-gălbuie sau neagră, lucrată cu mâna, decorată cu incizii în pastă, în trei șiruri, în brâuri sau, uneori, în zig-zag sau ghirlandă. Fragmentele găsite în Piața Unirii au fost încadrate , fără dubii, de echipa de arheologii coordonată de Alexandru Szentmiklosi, în cultura Baden, veche de 3000 de ani.