Există o vorbă înţeleaptă din vechime care spune că „un animal se culcă pe un ban şi se scoală pe doi” consfinţind importanţa creşterii animalelor prin utilizarea superioară a producţiei vegetale. Fără teama de a exagera se poate spune că există de asemenea posibilitatea de a majora, sau chiar dubla valoarea animalelor prin cuprinderea lor în controlul producţiilor zootehnice. Mulţi ştiu că se pot câştiga bani prin Controlul Oficial al Producţiilor(C.O.P.),inclusiv prin bugetul de stat,dar puţini ştiu şi cum se poate realiza aceasta. Ameliorarea genetică a animalelor se realizează prin lucrări de selecţie şi hibridare, pe baza controlului oficial al performanţelor zootehnice şi prin reproducţie dirijată. Iată de ce am încercat să desluşim pentru crescătorii actuali, sau viitori de animale ,câteva din principiile de bază ale C.O.P.
Am realizat acest lucru împreună cu unul din profesioniştii cu vechime în breaslă, Ioan-Dorin Vulc,consilier al Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine „DACIA” din judeţul Hunedoara.
–Ce este acest C.O.P. şi care sunt principalele lucrări ce fac parte din această procedură?
-Controlul oficial al producţiilor constă în măsurarea şi estimarea performanţelor ce constituie baza de date ce duc la stabilirea valorii de ameliorare.Complexul de lucrări care se execută pentru stabilirea valorii ovinelor se referă în principal la aprecieri privind identitatea animalului,originea,apartenenţa la rasă,testele de performanţă proprii şi după descendenţi,înscrierea în Registrul genealogic de stat.Datele obţinute dobândesc valoare oficială numai dacă sunt consemnate în certificate de origine şi productivitate.
-Se cunoaşte că în prezent lucrările C.O.P au fost preluate de către asociaţii,sub supravegherea tehnică a Agenţiei Naţionale de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie(A.N.A.R.Z) şi unităţile teritoriale O.A.R.Z.Ce trebuie să ştie efectiv crescătorii de ovine despre aceasta?
–Pentru acceptarea în patrimoniul genetic al României are loc încadrarea efectivului în sistemul de control al originii şi productivităţii(O.P),apoi în sistemul de control după performanţe proprii(P.P).Pentru autorizarea la montă a berbecilor, clasa generală trebuie să fie Record,Elită sau a-I-a,vârsta optimă,stare perfectă de sănătate atestată sanitar-veterinar,calitate corespunzătoare a parametrilor seminali.Se cunoaşte de asemenea faptul că pentru achiziţionarea de ovine de reproducţie în cadrul unor programe europene sunt necesare certificate de origine şi valoare productivă,care se eliberează doar în baza C.O.P.
-Cine poate solicita introducerea în C.O.P. şi care sunt obligaţiile crescătorilor cuprinşi în această categorie?
-Pot fi cuprinşi în C.O.P. producătorii agricoli,persoane fizice sau juridice,care deţin şi cresc ovine,organizaţi în exploataţii,cu efective individualizate conform formularului de identificare şi registrului de fermă.Dimensiunea minimă a exploataţiei pentru specia ovine sau caprine este de minim 300 capete.Crescătorii de ovine au sarcini specifice pentru sezonul de montă,pentru perioda fătărilor,la înţărcarea mieilor,la muls.Pe lângă obligaţiile specifice acestor perioade,crescătorii sunt obligaţi să respecte tehnologiile de creştere,să menţină la zi evidenţa exploataţiei, să cunoscă care sunt factorii de exploatare care limitează producţia, să stabilirească nucleul de prăsilă şi cel pentru producţie.Sunt rigori care trebuie respectate de fiecare crescător,iar efortul acestei lucrări de bază în ameliorare este preţul primit la vânzarea animalelor.
-Sunt multe ovine în controlul producţiilor şi în care turme se pot găsi cele mai valoroase exemplare?
-În prezent 16 crescători de ovine cu un efectiv de 12.300 de capete sunt cuprinşi în C.O.P.Cei care doresc să-şi cumpere oi sau berbeci de calitate,trebuie să ştie că pot găsi astfel de animale în turmele crescute de Andreşoi,Bodea,Crişan, Demian,Lal sau Toncea,spre exemplu.
Iată pe scurt, cum prin aplicarea metodelor stiinţifice şi cuprinderea efectivelor în C.O.P., creşterea ovinelor poate deveni odată în plus o afacere de succes.
Pe de altă parte,cei care doresc să cumpere animale de valoare nu trebuie nepărat să aştepte Târgul Expoziţie de la Costeşti-Orăştioara de Sus pentru a afla că hunedorenii au printre cele mai valoroase exemplare de Ţurcană din ţară.