AcasăSTIRIValea instalațiilor de transport pe cablu

Valea instalațiilor de transport pe cablu

[ad_1]

Firma de consultanță care întocmește strategia pentru Valea Jiului a publicat draft-ul revizuit. Documentul, care nu este unul final, va fi completat inclusiv cu proiectele viabile pentru această zonă. Strategia ar urma să fie finalizată în prima parte a acestui an.

Turismul rămâne în prim-plan

Potențialul turistic al Văii Jiului este remarcat în continuare. Numai că se pune accent și pe accesul greoi în zonele turistice. Dar și pe posibilitatea legării stațiunilor montane din Valea Jiului, de alte stațiuni montane.

Astfel, pentru diversificarea mijloacelor de deplasare, creșterea accesibilității zonelor turistice din Valea Jiului și reducerea valorilor de trafic din zonele urbane,  în draft se vorbește despre realizarea unor noi trasee de transport pe cablu.

Este vorba despre telegondolă/teleschi între Platoul Aușelu – Domeniul schiabil Șureanu, în lungime aproximativă: 9,3 km.

Un alt traseu este reprezentat de Petroșani (noul Punct Oprire de pe magistrala de cale ferată CFR 202, din apropierea cartierului Aeroport )– Hotel Rusu (în masivul Parâng), lungime aproximativă: 5,2 km. Din cartierul Aeroport se spunea că va pleca telegondola ce va lega orașul de Parâng.

Tot o instalație de transport pe cablu ar urma să legea Stațiunea Straja  de Pasul Vâlcan, lungimea în acest caz fiind de aproximativ 3,0 km.

Din Gara Bărbăteni (ieșirea din Lupeni spre Uricani-n.r) o instalație ar urma să facă legătura cu telegondola din Straja, pe o distanță de circa 2.4 kilometri.

Instalațiile de transport pe cablu nu ar trebui să fie neapărat unele noi.

”În acest sens, va fi evaluată posibilitatea dezvoltării unor parteneriate cu destinații turistice montane internaționale și achiziționării de sisteme de transport pe cablu în stare bună de funcționare operate anterior de acestea. La momentul actual, a fost propusă spre finanțare înlocuirea telescaunului din zona Petroșani-Parâng cu o telegondolă. (… ) Pentru atingerea obiectivelor menționate mai sus, va fi realizată o analiză a capacității administrațiilor locale de a finanța pe termen lung operațiunile și mentenanța necesare tuturor investițiilor cu potențial de execuție”, se arată în draft.

Patru piloni de dezvoltare

În draft-ul publicat, sunt identificați 4 piloni de dezvoltare. Aceștia sunt considerați ”relevanți pentru actuala etapă de tranziție, cu aliniere la sursele de finanțare disponibile”.

Cei patru piloni sunt îmbunătățirea calității vieții și crearea unui mediu sănătos și durabil pentru generațiile viitoare, diversificarea economică, inovarea și antreprenoriatul, valorificarea durabilă a specificului local și accesibilitatea, mobilitatea și conectivitatea.

”Strategia pentru dezvoltarea economică, socială și de mediu a Văii Jiului (2021-2030) reprezintă livrabilul principal al proiectului lansat de Comisia Europeană prin DG-Reform, fiind precedat de Strategia pentru implicarea părților interesate (denumite „stakeholders”) și Analiza provocărilor și oportunităților din Valea Jiului. Livrabilele următoare vor fi: Structura de guvernanță a Văii Jiului, Planul de acțiuni și lista proiectelor ce vor fi propuse pentru implementare prin prezenta strategie, Planul de Comunicare și Vizitele de studiu pentru schimb de experiență în 3 țări europene cu regiuni care au finalizat sau se află încă în proces de tranziție carboniferă (Germania-Ruhr, Polonia-Silesia și Spania – Asturias)”, se arată în draftul celor de la PricewaterhouseCoopers.

Fiecare dintre cei patru piloni  are câte 4 direcții strategice.

Draftul vorbește despre necesitatea schimbării sistemului de învățământ, despre punerea unui accent pe energia verde, de ITI, de infrastructura de transport – rutier, feroviar, pe cablu, produse agricole din zonă sau asociații de producători. Nu este uitat transportul ecologic, necesitatea decongestionării rutiere a orașelor, reconversia populației sau folosirea Universității Petroșani în procesul de tranziție.

După cum spunea, strategia nu a primit forma finală. Aceasta trebuie finalizată în cursul acestui an.

[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc