Condiţiile pedoclimatice deosebite din anul 2012 , caracterizate prin îngheţuri târzii în primavara trecută, urmate de seceta devastatoare din vară-toamnă a obligat majoritatea fermierilor să-şi hrănească vacile, chiar şi pe cele cu producţii mari de lapte , cu furaje din categoria grosierelor. Adică cu paie de cereale, coceni de porumb, ciocălăi, capitule de floarea soarelui sau vreji de leguminoase.
Administrate ca atare, adică nepreparate, nutreţurile grosiere nu sunt consumate cu plăcere de animale, iar valorificarea digestivă a substanţelor nutritive din raţie se poate reduce cu până la 50%. Pentru a se mări consumul de furaje grosiere şi a se îmbunătăţi efectul nutritiv al acestora este necesară adaptarea unei tehnologii de preparare a nutreţurilor în funcţie de condiţiile specifice ale fermei.
Astfel, în primul rând, trebuie să ne gândim că trebuie efectuate o serie de acţiuni de prelucrare mecanică a acestora şi deci să ne asigurăm utilajele cu care se pot executa acestea.În acest scop se vor avea în vedere următoarele operaţiuni:
- mărunţirea sau măcinarea voluminoaselor; operaţiunea se execută cu mori prevăzute cu site care au orificii cu diametrul între 2 şi 15 mm în funcţie de calităţile materialului care urmează a fi măcinat (în principal conţinutul de apă) şi de granulozitatea dorită;
- tocarea – pentru prepararea amestecurilor furajere unice sau pentru însilozare; se pot utiliza tocători care permit mărunţirea furajelor la dimensiuni între 10 şi 60 mm. Tocarea se poate efectua direct în câmp cu ajutorul combinelor de recoltat şi tocat precum şi cu tocători care lucrează în staţionar;
- defibrarea reprezintă un procedeu prin care se produce o tocare şi o sfâşiere în lungime a cocenilor de fapt o „scărmănare” a acestora pentru distrugerea peliculei silicioase a tulpinilor;
- zdrobirea furajelor se poate efectua în vederea mărunţirii ciocălăilor şi a ştiuleţilor de porumb, premergător alimentării morilor cu ciocane sau la o administrare directă în hrana animalelor.
În absenţa unui sistem de irigaţii la nivel de fermă şi cu prezenţa unor fenomene meteorologice extreme, asigurarea unor furaje fibroase de calitate, a cerealelor sau leguminoaselor pentru boabe, va fi din ce în ce mai dificilă. Din acest motiv furajele grosiere revin în atenţia crescatorilor de bovine, însă, eficienţa acestora depinde de procesarea mai sus mentionaţă.Este de fapt o utilizare economică a acestei categorii de furaje,fără a neglija câtuşi de puţin celelalte categorii furajere şi utilizarea unei raţii echilibrate energetic şi proteic.Rumegătoarele,mai ales cele destinate îngrăşării şi recondiţionării valorifică în bune condiţii această categorie furajeră preparată corespunzător.
Cred că a sosit vremea ca toate grosierele să fie balotate şi stocate corespunzător. Acestea constituie (totuşi) o rezervă importantă de furaje, iar pe de altă parte nu va mai fi necesară incendierea miriştilor, respectându-se în acest fel bunele condiţii agricole şi de mediu.