O furtună puternică a făcut prăpăd în Munţii Orăştiei, mulţi copaci fiind pur şi simplu smulşi din rădăcini. Un astfel de copac smuls de vânt a lăsat la vedere o adevărată comoară ce zăcea acolo de mai bine de 2000 de ani.
Descoperirea a fost făcută de către Vladimir Brilinsky, coordonatorul Administraţiei Sitului Sarmizegetusa Regia, din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara chiar în apropiere de capitala Daciei lui Dcebal, Sarmizegetusa Regia şi este vorba despre o piesă din bronz – o matriţă – despre care se crede că a fost folosită la fabricarea bijuteriilor dacice. Matriţa are 8 kilograme, formă hexagonală şi este încrustat cu sculpturi ale unor animale mitologice dar şi animale sălbatice care trăiau în zona mediteraneeană: inorogi, hipopotami, bouri, lei, dragoni, care par să se lupte între ele.
Este vorba de o matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase, fiind singura piesă de acest fel descoperită până acum pe întreg teritoriul fostei Dacii. Obiectul găsit arată calitatea artistică ieşită din comun a meşteşugarului care l-a realizat şi implicit a produselor obţinute”, a spus Vladimir Brilinsky.
Matriţa a fost preluată de către specialiştii de la Muzeul Civilizaţiei Dacice si Romane din Deva, urmând ca după expertizare să intre în colecţia permanentă.