AcasăȘTIINȚĂ & TEHNOLOGII NOIUn rus și un ucrainean au creat primul software care a trecut...

Un rus și un ucrainean au creat primul software care a trecut testul Turing de inteligență artificială

Rusul Vladimir Veselov și  ucraineanul Eugene Demchenko au creat împreună și au prezentat la Royal Society din Londra, primul software care a reușit să treacă faimosul Test Turing și a fost declarat ”inteligent”, informează thewire.com. Eugene Goostman este în fapt un software care rulează pe un super-computer, dar care a convins un juriu științific că este în realitate un băiat ucrainean de 13 ani căruia îi plac hamburgerii și bomboanele.

Testul Turing a fost inventat de către Alan Turing în 1950. El credea că, dacă în urma unei conversații între un grup de oameni și un robot/software , cel puțin 30 la sută dintre oameni pot fi convinși că au discutat cu un om și nu cu o mașină, atunci acea mașinărie poate fi declarată ca fiind capabilă să ”gândească” și deci poate fi catalogată drept ”inteligentă”.  Deși extrem de controversat, multe echipe de ingineri și informaticieni și-au propus să depășească bariera celor 30 de procente ale testului Turing, însă numeroasele încercări au fost sortite eșecului de-a lungul anilor. Asta până până sâmbătă, 7 iunie, când un juriu uman a fost convins că poartă o conversație cu o persoană reală, deși – dincolo de un ecran – era doar vocea generată de un program de computer care spunea despre el însuși că este un băiețel de 13 ani din Ucraina, că îl cheamă Eugene Goostman și că îi plac hamburgerii și bomboanele, iar tatăl lui este ginecolog.

Testul care s-a desfășurat la Royal Society a durat doar 5 minute. Întrebările au fost adresate pe loc, fără nicio pregătire prealabilă și fără vreun scenariu anterior testului. Discuția este una care simulează întâlnirea cu un străin căruia îi adresezi diferite întrebări pentru a-l cunoaște. La final, jurații au trebuit să decidă dacă au stat de vorbă cu un om real sau cu un computer, iar 30 la sută dintre ei au fost convinși că vorbesc cu un om și nu cu o mașinărie.

În 2012, un alt program de computer a fost aproape de bariera celor 30 de procente, însă la 29% nu a reușit să treacă testul Turing. Sâmbătă, însă, Goostman a reușit. Software-ul de Inteligență Artificială a fost creat de către o echipă de ingineri de la Universitatea din Reading, echipă condusă de rusul Vladimir Veselov și ucraineanul Eugene Demchenko.
[quote_box_center]Ideea noastră principală a fost că Goostman poate pretinde că știe de toate, dar vârsta sa îl face candidatul perfect care nu are cum să știe chiar totul și deci anumite erori pot fi acceptabile. Așadar în cazul în care vreunul dintre jurați l-ar fi întrebat ceva pentru care nu a fost programat, răspunsul evaziv ar fi putut fi pus pe seama vârstei declarate de doar 13 ani.”, a declarat Veselov.[/quote_box_center]
Și dumneavoastră puteți testa AICI modul de a răspunde la întrebări ale lui Eugene Goostman, însă va trebui să vă înarmați cu răbdare, software-ul fiind asaltat cu mii de întrebări în prezent, iar pagina de web are timpi foarte mari pentru încărcare.

Acest articol a apărut inițial în the wire.com. Copyright foto: REUTERS/GLEB GARANICH

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc