AcasăSTIRIUn fost director general al Companiei Naționale a Huilei a încetat din...

Un fost director general al Companiei Naționale a Huilei a încetat din viață

[ad_1]

Un fost director general al Companiei Naționale a Huilei a încetat din viață. Ilie Bălănescu, cel care a condus destinele mineritului din Valea Jiului, din mai multe posturi – cheie,  a murit la un spital din Cluj. 

Bălănescu, un director care a cunoscut și mineriade, și disponibilizări și firme căpușă

Ilie Bălănescu, fost director al CNH

Ilie Bălănescu a condus Compania Națională a Huilei în perioada 1997 – ianuarie 2001. Ulterior, până în august 2001 a fost consilier al ministrului Economiei. Urmare a unui accident colectiv de muncă de la Vulcan, unde și-au pierdut viața 11 mineri, Bălănescu a fost trimis acasă de la București. Întors în Valea Jiului a fost numit director la Mina Lonea.

Când ajungi director în sectorul energetic îți asumi experiențe de tot felul. Ilie Bălănescu face parte din echipa de ingineri minieri care simțea industria minieră și îi înțelegea limbajul. Dar nu a fost suficient pentru a proteja această industrie monopol din Valea Jiului.

Ilie Bălănescu a trăit ”la propriu” toate tipurile de episoade fierbinți care astăzi se regăsesc pe filele negre ale istoriei mineritului.

Primele disponibilizări din anul 1997, de pe vremea ministrului Radu Berceanu, au fost simțite de Bălănescu din poziția de prim director al CNH.

Mineriada condusă de Miron Cosma și blocată la Costești a fost sub mandatul lui Ilie Bălănescu.

Firme și afaceri controversate care au și creat notorietate în sistemul căpușării mineritului au acționat încă din acele vremuri. Alin Simota, Mihai Prisacariu, Sorin Apostu sunt doar câteva nume care pe acea vremea aveau afaceri cu Compania Națională a Huilei.

Mineritul a fost întotdeauna Regina Neagră

Presa vremii:

După ce și-a pierdut funcțiile deținute, Bălănescu, alături de alți șefi ai companiei, a ajuns sa fie cercetat penal în mai multe dosare, la sesizarea Ministerului Economiei, considerându-se ca prin contractele încheiate, CNH a fost devalizată.

Conform raportului întocmit la acea vreme de Corpul de Control al ME, cercetările au demarat după ce s-a stabilit ca foștii directori au adus importante prejudicii companiei în cinci cauze legate de organizarea unor licitații.

În cazul „Afacerii Singapore”, firma care s-a „ocupat” de ecologizarea Preparației Lupeni, s-a descoperit că a fost semnat contractul fără ca executantul să depună garanția de 2 miliarde lei, așa cum prevedea legea. Pentru a-și recupera banii, CNH a fost nevoită să demareze un lung șir de procese, care ar fi putut fi evitate. (Hotnews)

 

[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: