AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSUn bavarez face agricultură românească la Băţălar

Un bavarez face agricultură românească la Băţălar

Helmuth Breu este bavarezul care, prin căsătoria cu o româncă a ajuns să îndrăgească România şi chiar să facă agricultură performantă la Băţălar, în judeţul Hunedoara. Lavinia Breu a dus cu ea în Germania dragostea pentru pământ, pentru agricultură, insuflând aceleaşi sentimente şi soţului ei, Helmuth. Însă nimic nu ar fi fost posibil în lipsa unui eveniment care i-a adus împreună pe cei doi.

Povestea neamţului de la Băţalar este plină de culoare. În anii 2000 unul dintre lucrurile pozitive din agricultura românească a fost încheierea unor parteneriate cu diverse ţări europene, scopul fiind ridicarea nivelului de pregătire profesională a agricultorilor. Din judeţul Hunedoara au plecat la stagii de practică, schimburi de experienţă şi vizite de documentare, o serie întreagă de tineri fermieri, printre ei şi Lavinia Fazakaş. Vizitele de documentare pentru aceşti aşa-zişi „stagiari” au fost organizate de către Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Păsări şi Animale (AJCPA) şi Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din judeţul Hunedoara, iar ţările cu care existau parteneriate erau Germania, Franţa şi  Elveţia.

Lavinia a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai buni stagiari, ea având şansa de a pleca în Germania la un schimb de experienţă. Dincolo de tot ceea ce a învăţat în fermele bavareze, ea a cunoscut acolo şi pe cel care apoi îi va deveni partener de viaţă. Astăzi locuieşte în Germania, dar împreună cu Helmuth îşi alocă mai multe luni pe an pentru a se ocupa de ferma familiei de la Băţălar. Tatăl Laviniei, Feri Fazakaş, este omul care ţine frâiele afacerii atunci când fiica sa nu este acolo, însă toate utilajele şi tot know-how-ul este nemţesc.

Stagiul de practică din Germania mi-a schimbat în mod definitoriu viaţa. La absolvirea universităţii din Cluj am dorit să mă perfecţionez în agricultură, deoarece părinţii mei începuseră o afacere în agricultură, după ce combinatul de la Călan unde lucrau înainte se închisese. Am aflat de proiectele asociaţiei şi am fost selectată pentru un stagiu de 6 luni în Germania. Aici mi-am găsit şi perechea, pe Helmut, ne-am căsătorit şi m-am stabilit în localitatea Bogen. Suntem fericiţi, deorece alături de noi se află alte două „flori”, o fetiţă şi un băiat. Mi-am echivalat studiile în Germania şi am mai dobândit încă  o calificare. În prezent conduc la clubul părinţilor din Bogen grupele de părinţi-copii, activităţi sociale ce acodă sprijin resocializării şi reintegrării sociale a părinţilor după perioada de întrerupere a activităţii în vederea creşterii copiilor. De România nu m-am despărţit niciodată, iar vacanţele noastre au o singură destinaţie: ferma de la Băţălar”, a spus cu emoţie în glas Lavinia.

Helmuth, bavarez pur-sânge, a început şi el să îndrăgească aceste locuri, a început să iubească pământul românesc şi de şapte ani vine mereu să lucreze la ferma din Băţălar.

România este o ţară extraordinară, se poate face o bună agricultură. Păcat că faţă de situaţia de la noi din Bavaria, aici producţiile sunt mai mici şi mai vezi şi terenuri nelucrate. Îmi place să lucrez cu utilajele aduse de noi, fiindcă ne ajută la productivitate.” ne-a mărturisit Helmut Breu într-o scurtă pauză dintre două transporturi de tocătură de porumb.

„Stagiarii” se pare că au dobândit cunoştinţe profesionale deosebite, fiind îndrumaţi cu pricepere de către maiştrii de stagiu. Mulţi şi-au deschis propria afacere agricolă, sunt parteneri de succes în ferma familială, unii s-au stabilit în alte ţări. La Băţălar, e un exemplu de succes. Mai mult, se pare că şi viitoarea generaţie de agricultori este asigurată. Fiul cel mare al familiei Breu, Johannes, este foarte interesat de tot ce ţine de utilajele agricole, de animalele fermei şi de locul unde vine vară de vară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc