AcasăADMINISTRATIEUE reduce cheltuiala cu traducerile oficiale. Parlamentarii critică măsura

UE reduce cheltuiala cu traducerile oficiale. Parlamentarii critică măsura

iuliu-winklerDeputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) avertizează asupra impactului negativ pe care îl va avea limitarea folosirii tuturor limbilor oficiale ale UE în cadrul instituțiilor europene asupra mecanismelor democratice și a procesului de adâncire a integrării.

Parlamantarul european spune că multilingvismul este unul dintre principiile fundamentale ale UE și una dintre bogăţiile sale cele mai de preţ, care reflectă diversitatea culturală şi lingvistică a Uniunii.

Astăzi, folosim 23 de limbi oficiale. Din cauza crizei, este necesară reducerea cheltuielilor în instituţiile europene și sunt de acord cu aceasta, dar trebuie, cu responsabilitate, identificate domeniile în care să facem economie. În Parlamentul European (PE), încercările de se diminua folosirea limbilor „mai puţin uzitate” în favoarea celor trei limbi „procedurale” (engleza, franceza și germana – n.n.) sunt făcute în mod constant. Iar acum, la Comitetul Regiunilor s-a inițiat o măsură care vizează renunţarea la propriul aparat de interpreți. Este o decizie extrem de dăunătoare”, a afirmat Iuliu Winkler, luni seara, în plenul PE reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Deputatul european al UDMR a arătat că UE este a cetățenilor din cele 27 de state membre,în curând 28 de state, care vorbesc 23 de limbi, în curând 24, toate acestea fiind limbi oficiale și egale în Uniune, nici una mai presus de alta.

Recent, a fost concepută o strategie privind reducerea cheltuielilor de funcţionare a Comitetului Regiunilor în care se  propune desfiinţarea aparatului propriu de traducere, acesta urmând să fie comasat cu serviciul de interpreți al PE.

Grupul PPE din cadrul Comitetului Regiunilor consideră că această măsură ar periclita independenţa instituţională a Comitetului, acest punct de vedere fiind susţinut şi de deputatul european Iuliu Winkler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc