AcasăSTIRIHUNEDOARATururi ghidate gratuite la Geoparcul Dinozaurilor din Hațeg cu ocazia Săptămânii Europene...

Tururi ghidate gratuite la Geoparcul Dinozaurilor din Hațeg cu ocazia Săptămânii Europene a Geoparcurilor

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului marchează, în perioada 3-8 iunie 2013, Săptămâna Europeană a Geoparcurilor printr-o serie de evenimente derulate în Țara Hațegului și la București, menite să atragă atenția opiniei publice asupra importanței și frumuseții acestui obiectiv din județul Hunedoara. Evenimentul se  desfășoară concomitent în 39 de geoparcuri din Europa.

Astăzi, 3 iunie, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului le propune tuturor iubitorilor de știință și natură o serie de activități științifice, culturale, educaționale și cu scop geoturisic pentru a-i familiariza cu conceptele de conservare și protejare a patrimoniului geologic și cultural de pe teritoriul său.  Astfel, copiii vor avea posibilitatea să participe la lecții în aer liber în care pot afla care sunt poveștile de mii de ani pe care ni le transmit pietrele, ce înseamnă biodiversitatea, dar și la ateliere de creație având ca tematică dinozaurii din Țara Hațegului. Totodată, publicul larg este invitat să participe la tururi ghidate gratuite în cadrul expoziției cu fosile și reproduceri de dinozauri, deschisă la sediul Geoparcului Dinozaurilor din orașul Hațeg,județul Hunedoara, str. Libertății, nr. 9A.

Și la București au loc mai multe evenimente. Astfel, prof. univ. dr. Dan Grigorescu va susține o serie de prezentări științifice la Muzeul de Geologie și la Institutul Geologic al României, cu titlul: “Geologie și cultură în  Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului respectiv „Geoconservare în România: stadiu actual, măsuri și proiecte de revitalizare”.

Săptămâna Europeană a Geoparcurilor este marcată în 39 din cele 54 de geoparcuri din Europa prin evenimente organizate cu scopul de a familiariza și sensibiliza publicul pe teme privind importanța geoparcurilor, geoconservarea și promovarea patrimoniului geologic prin intermediul activităților științifice, educaționale și geoturistice, a declarat pentru stiridinvest.ro, dr. Cristian Ciobanu, administrator patrimoniu la Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului.

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului și care protejază și valorifică natura și cultura acestui spațiu. Geoparcul a fost declarat arie protejată de interes național în 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor și în Rețeaua Globală (sub egida UNESCO). Din anul 2007 are în interiorul său două zone denumite „Situl Strei-Hațeg” și „Culoarul Rusca Montană – Țarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, în vederea conservării habitatelor naturale și a speciilor de plante și animale sălbatice de interes comunitar. Geoaprcul are un statut special datorită gradului ridicat de locuire care implică o preocupare deosebită pentru dezvoltarea locală. Această arie protejată cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Factorul cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de vârstă Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Evenimentele care marchează Săptămâna Europeană a Geoparcurilor, în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, se vor desfășura după următorul program:

  • Marți, 4 iunie

Poveștile pietrelor – lecție în aer liber pentru copii între 7 și 12 ani la situl cu vulcani și fund de mare de la Densuș, începând cu ora 10.30. Participarea este liberă.

  • Miercuri, 5 iunie

Vizită ghidată la expoziția cu fosile și reproduceri de dinozauri din Țara Hațegului – sediul Geoparcului Dinozaurilor, din Hațeg, str. Libertății, nr.9A. Intrarea este liberă, iar sesiunile de ghidaj gratuit vor avea loc la orele: 12.00, 14.00, 16.00 și 18.00.

  • Joi, 6 iunie

DINOatelier de desen și modelaj, adresat copiilor cu vârste între 9 și 14 anisediul Geoparcului Dinozaurilor, din Hațeg, str. Libertății, nr.9A, începând cu ora 16.00. Participarea este liberă.

  • Sâmbătă, 8 iunie

Dinozaurii pitici și biodiversitatea – lecție în aer liber, Fânețele cu Narcise de la Sălașu de Sus, începând cu ora 11.00. Participarea este liberă.

Pentru informații privind Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului accesați: www.hateggeoparc.ro . Pentru informații privind Săptămâna Europeană a Geoparcurilor accesați: www.europeangeoparks.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc