Turiștii devin actori la Castelul Corvinilor, în cadrul unui proiect intitulat ”Castelul Viu”

0
1221
Un proiect cultural inediat va transforma pentru o săptămână, între 8 și 14 august, Castelul Corvinilor din Hunedoara într-o imensă scenă, vizitatorii fiind transpuși ad-hoc în actori. Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), are o valoare de peste 55.000 de lei și este implementat de către o asociație hunedoreană care își dorește să aducă în sfera culturală românească un concept inovator, acela de schimbare a modului în care se formează și activează relația publicului larg cu patrimoniul, atât cel construit, cât și cel imaterial.
Inițiatorul acestui proiect, SC Moderno Architecture & Design SRL, a pornit de la exploatarea rezultatelor unui proiect european multinațional (ECHOE), la care a luat parte în calitate de partener, proiect finalizat în anul 2013 și co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Grundtvig. Acesta a abordat problema metodelor de a combina educația pentru și despre patrimoniu cu educația adulților în aer liber. În urma identificării nevoilor și dificultăților din domeniu, au fost create instrumente teoretice care să ofere îndrumare metodologică pentru formatori și organizații din domeniul culturii și al educației. Ulterior au fost dezvoltate abordări practice pentru crearea și implementarea unor programe educaționale combinate pentru adulți iar Castelul Corvinilor din Hunedoara –  cel mai important și cel mai bine conservat castel din România-  a fost una dintre locațiile selectate.
Preluând expertiza internațională care a generat primele idei și concepte legate de relația public-patrimoniu, proiectul “Castelul Viu” pune în conjuncție patrimoniul construit cu implicarea activă a turiștilor în actul de conservare și protejare a acestuia și are drept scop să aducă la viață istoria socială a epocilor apuse și patrimoniul imaterial și de a oferi o viziune din interior a vieții de zi cu zi a Castelului Corvinilor, prin integrarea publicului în demersul muzeal. Organizatorii se adresează unei arii largi de beneficiari: turiști, comunitate locală, operatori din domeniul cultural și turistic, sperând că astfel un monument unic în România va beneficia de promovarea pe care o merită.
Activitățile proiectului prevăd desfășurarea unor scenarii pilot cum ar fi un asediu imaginat al castelului și un banchet medieval nobiliar, care să se realizeze cu implicarea publicului, devenit astfel din vizitator actor. Scenariile vor avea atât componente cu informații teoretice, cât și părți practice asupra a ceea ce înseamnă pregătirea castelului pentru a face față unui asediu (baricadarea porților, instrucție militară, gardă înarmată, curățarea armelor și echipamentelor militare, inspectarea proviziilor, aducerea de animalelor vii și pregătirea pentru un asediu prelungit, etc), până la organizarea unui banchet (pregătirea ospățului, explicarea rețetelor, asezarea meselor, a veselei tipic medievală, etc, desfășurarea acestuia). În acest fel, publicul participant va fi confruntat cu realitățile specifice epocii căreia îi aparține obiectivul de patrimoniu, într-o manieră interactivă. În acest fel demersul educațional al activității muzeale capătă valențe de modernitate și interdisciplinaritate.
Scenariile vor fi realizate pe baza expertizei teoretice oferite de către partenerii proiectului, atât din punct de vedere muzeal dar și al interacțiunii publicului cu aria culturală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.