AcasăSTIRITurismul ecvestru, practicat cu succes în Austria, s-a dezvoltat în timpul pandemiei...

Turismul ecvestru, practicat cu succes în Austria, s-a dezvoltat în timpul pandemiei și în Mureș

[ad_1]

Turismul ecvestru de pe Valea Mureşului Superior s-a dezvoltat tot mai mult pe fondul restricţiilor impuse de pandemia de SARS-CoV-2, iar din acest motiv tot mai mulţi locuitori din municipiul Reghin au decis să îşi cumpere cai pentru a se relaxa în natură, informează AGERPRES.

“Suntem în zonă deja 15 persoane care avem cai, îi ţine fiecare acasă sau pe unde poate şi ieşim la sfârşit de săptămână. Tot timpul apare câte un călăreţ nou. Avem timp mai mult cu acest restricţii, te mai poţi ocupa şi de cai. Eu am călărit şi înainte de pandemie, dar acum parcă ieşim mai des. Nu e ca la un căţel, sunt costuri mai mari, trebuie să întreţii caii, să te ocupi de ei. Nu trebuie să stai tot lângă ei, peste zi le mai dăm drumul. Sunt într-adevăr costuri cu hrana – fân, făină, boabe – apoi deparazitări, potcovitul. Concursuri nu facem, mergem doar să ne relaxăm. Şi lor le trebuie mişcare. În fiecare sfârşit de săptămână alegem trasee de pe aplicaţie, parcurgem cam 30-40 de kilometri dus-întors. E adevărat, prima şi a doua oară faci febră, apoi te obişnuieşti, ca la orice sport. Mai poţi fi aruncat din şa, e ca la Bingo, ai încredere în ei, dar nu ştii de ce se sperie”, a declarat presei Ghiţă Bucin, unul dintre călăreţi.

Călăreţii spun că deşi această pasiune are costuri pe măsura unui sport făcut cu regularitate, aduce satisfacţii de nedescris pentru întreaga familie.

Un alt pasionat, Alexandru Truţa, spune că, recent, şi-a cumpărat doi cai, fiindcă i-a plăcut ideea de a ieşi călare în natură.

“Împreună cu nişte prieteni am început cu stilul acesta Western. Mai luam câte un cal cu împrumut, dar acum mi-am cumpărat şi eu. E frumos fiindcă ieşim în natură, facem un grătar, o slănină, te întâlneşti cu prietenii. Costă şi caii, mai costă şi întreţinerea, dar dacă ai grajdul tău, ai loc ca să îţi faci fân, e mai simplu”, a arătat Alexandru Truţa.

De potcovitul cailor pasionaţilor de drumeţii călare se ocupă Traian Vrăşmaş din Bistriţa, cel care a învăţat să potcovească în Austria, acolo unde turismul ecvestru se practică cu succes. Potcovarul, care îşi oferă serviciile la domiciliul clientului, a constatat că, la fel ca în Austria, şi în România, de la an la an, sunt tot mai mulţi cai.

(FOTO: Facebook / Ghiță Bucin)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc