AcasăALERTATragedie în Retezat! Doi copii au murit, după ce au fost surprinși...

Tragedie în Retezat! Doi copii au murit, după ce au fost surprinși de o avalanșă

Doi copii cu vârste de 13, respectiv 14 ani, au murit astăzi în masivul Retezat, după ce au fost surprinși de o avalanșă. Copiii făceau parte dintr-un grup format din 51 de persoane care veniseră din Brașov și au urcat în cursul dimineții de la Cabana Gențiana spre Vârful Peleaga (2.509 m).

Producerea avalanșei a fost anunțată în jurul orei 14,40 la numărul de urgență 112 de către un bărbat. Acesta a transmis că cinci persoane au fost surprinse de avalanșă și că doi copii din grup ar fi murit sub zăpadă.

„În jurul orei 14,40, un bărbat a sesizat, prin apel de urgență la numărul 112, că în Masivul Retezat, în zona Șaua Bucurii — Poiana Pelegii, pe un traseu de vară, s-a produs o avalanșă care a surprins cinci turiști. Pe trei dintre aceștia i-ar fi scos de sub zăpadă, în viață, iar doi copii de 13 și 14 ani sunt decedați”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi, maior Nicolae Răducu, citat de Agerpres.

El a arătat că zona indicată de persoana care a sunat la 112 este foarte vastă și nu este acoperită integral cu semnal de telefonie mobilă. Din acest motiv, echipele de salvatori nu au mai reușit să ia legătura, prin telefon, cu persoana care a sunat și a anunțat producerea avalanșei.

„Au dormit la Cabana Gențiana și în cursul dimineții au plecat spre Vârful Peleaga. Între membrii grupului erau și foarte mulți copii. Au fost surprinși de avalanșă la peste 2.000 de metri. Mai multe echipe au plecat în ajutorul lor. Grupul coboară acum spre Cabana Gențiana, unde sunt așteptați și li se va acorda sprijinul necesar”, a declarat la rândul său șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

El a precizat că grupul este coordonat de o persoană care a mai fost în zonă și în alți ani.

Salvatorii montani au ajuns, sâmbătă, abia în jurul orei 18.20, la turiştii surprinşi de avalanşa din Munţii Retezat, confirmând decesul celor doi copii de 13, respectiv 14 ani. Despre ceilalți trei turişti surprinşi de avalanşă au spus că nu sunt răniţi grav şi pot merge pe picioarele lor, nefiind nevoie de transport pe targă.

Grupul din care făceau parte cei doi copii era din Braşov. Copiii nu sunt fraţi, dar toţi cei din grup sunt rude.

Traseele din Retezat sunt foarte grele, pentru că a nins foarte mult în ultima perioadă și zăpada este afânată, riscul de avalanșă fiind foarte mare. De altfel, cu o zi în urmă, vineri, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean avertiza că în Retezat și Parâng, pe creste și la altitudini de peste 1.800 de metri, stratul de zăpadă ajunge la un metru și pericolul de avalanșă este iminent în toate zonele de creastă și pe pantele cu o înclinare mai mare de 25 de grade. Mai mult, el făcea recomandări clare turiștilor să rămână în apropierea cabanelor și să evite traseele de creastă sau schiul de tură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc