AcasăSTIRIHUNEDOARAToți devenii sunt ”decebaliști”. Colegiul Național ”Decebal” aniversează 145 de ani de...

Toți devenii sunt ”decebaliști”. Colegiul Național ”Decebal” aniversează 145 de ani de existență

Cadre didactice, elevi și părinți dar și numeroși deveni iubitori de cultură, au fost cu toții prezenți aseară la concertul Cvartetului Furiant, care a avut loc la Teatrul de Artă din Deva. Concertul marchează debutul unei serii de evenimente culturale și educaționale prilejuite de aniversarea a 145 de ani de existență a Colegiului Național ”Decebal”.

furiantCea mai importantă instituție educațională din județul Hunedoara – Colegiul Național ”Decebal” Deva –  sărbătorește în acest an 145 de ani de existență, aniversarea fiind marcată printr-o serie de evenimente culturale la care sunt invitați să ia parte toți cei care se simt ”decebaliști”.

Cvartetul Furiant a adus în fața auditoriului, într-o interpretare de excepție, muzica lui Joseph Haydn (Cvartetul in Do major, op. 20, nr. 2), Erwin Schulhoff (Cvartetul nr. 1 , 1924) și Dmitry Schostakovich (Cvartetul nr. 2 in La major, op. 68.) Cvartetul a fost înființat în anul 2011 la conservatorul din Klagenfurt, Austria și este format din Stefano Mesaglio, Popescu Vlad la viori, Gregor Hrabar-violă și Nika Svarc la violoncel.

Evenimentele culturale care marchează aniversarea Colegiului Național ”Decebal” Deva vor continua în 30 septembrie cu un alt recital de exceptie: „Bohemian Rhapsody”, un proiect al celor de la SoNoRo. Publicul este invitat să localizeze Boemia în repertoriul serii, prin aluzia la celebra piesă omonimă a grupului Queen, dar și să îi cunoască pe Rafael Butaru (vioara), Ella Bokor (violoncel), Iulian Ochescu (pian) si nu in ultimul rand, pe Răzvan Popovici (violă).

enescuDeva și Colegiul Național ”Decebal” sunt din nou pe harta muzicii clasice și în 1 octombrie, când în oraș ajunge Turneul ”Vioara lui George Enescu”. Doi muzicieni excepţionali, un instrument istoric pe care a cântat în trecut însuşi George Enescu și mult entuziasm sunt rețetele acestui turneu ajuns la ediția cu numărul cinci. Vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut compozitorului, este pusă la dispoziție de Muzeul Naţional George Enescu. Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor fi protagoniştii acestei aventuri muzicale, menită să valorifice moştenirea marelui muzician care, la vremea sa, a cântat în şcoli, pe front, în spitale, încercând să aducă prin muzică alinare, dar şi să convingă cât mai mulţi oameni de frumuseţea muzicii clasice. Oriunde se ducea, Enescu lăsa impresii de neuitat mai ales în mintea şi sufletelor oamenilor simpli şi copiilor, care încă nu se întâlniseră cu o astfel de muzică.

Liceul devean se înființează la 4 octombrie 1871, ca liceu real, având o singură clasă cu 23 de elevi. Liceul era amplasat într-o clădire de pe strada Mihai Eminescu, unde între 1875 și 1879 se mai construiesc încă 4 săli de clasă. În anul 1876 se înființează și cursul superior, iar între 1879 și 1880 promovează prima serie de 10 absolvenți.

Înființarea unui liceu în orășelul de la poalele Cetății a fost o mândrie pentru locuitori, astfel că, indiferent de etnie, români, maghiari sau germani, au fost cu toții de acord să plătească un impozit suplimentar pe timp de 10 ani (1871-1881) pentru acoperirea cheltuielilor legate de înzestrarea și construirea unui local corespunzător pentru noua școală, unică la acea vreme în această parte a Transilvaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc