AcasăȘTIINȚĂ & TEHNOLOGII NOITimișoara este capitala cercetării în domeniul energiilor regenerabile

Timișoara este capitala cercetării în domeniul energiilor regenerabile

Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile (ICER) a început să funcționeze la Timișoara, după ce Universitatea Politehnica a reușit să finalizeze un proiect finanțat de Uniunea Europeană cu 17,5 milioane de euro. Timișoara devine astfel capitala cercetării românești în domeniul energiilor regenerabile și a nanotehnologiilor.

Clădirea ICER a fost dotată cu aparatură de ultimă generaţie,  iar de dotările de top se vor bucura câţiva zeci de cercetători, specialiști de top din România. Doi dintre acești cercetători au revenit în România, după ce plecaseră de ani buni în vest pentru a lucra în institute similare, ei fiind atrași tocmai de dotările pe care ICER a reușit să le achiziționeze. Studiul materialelor la nivel molecular poate avea aplicabilitate în domeniul nanochirurgiei, cercetătorii timișeni având șansa de a lucra pentru descoperirea unor metode mai eficiente de tratare a anumitor boli. Microscoapele extrem de puternice permit, spre exemplu, vizualizarea materialelor la nivel molecular, existând la Timişoara întreaga aparatură pentru a repara microcipuri folosite în industrie. Pe de altă parte, printre cele mai importante proiecte de cercetare aflate deja în derulare la ICER este şi cel de producere şi utilizare a biogazului şi transformarea lui în energie electrică.

Primarul Nicolae Robu a declarat că, din fosta lui calitate de rector al Universităţii Polithnica, a făcut eforturi mari pentru a vedea acest proiect prinzând contur.

Am reușit, din postura de rector, în anul 2007, să-i conving pe cei care doreau să depună șapte proiecte mărunte pentru Universitatea Politehnica, să-și unească forțele. Astfel, am creat acest institut într-un domeniu prioritar, cel al energiilor regenerabile. Avem microscoape prin care putem vedea cum se mișcă electronii pe orbită, putem face cercetare științifică la cel mai înalt nivel”, a declarat primarul Timişoarei.

Odată finalizat proiectul şi Institutul fiind perfect funcţional, Universitatea Politehnica Timişoara va deveni o forţă în cerecetarea europeană. Rectorul UPT, Viorel Şerban, spune că următorul pas, firesc dealtfel, este cel de transformare a ICER într-un institut naţional, baza de cercetare actuală ce cuprinde peste 200 de echipamente performante  urmând a fi mărită treptat.

 

 

În cadrul Institutului vor fi demarate şi proiecte care vizează producerea şi utilizarea biogazului şi transformarea lui în energie electrică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc