Un studiu efectuat de către Agenția Spațială Americană (NASA) a relevat faptul că oamenii se nasc având o creativitate foarte mare, dar – odată cu trecerea timpului – creativitatea scade, vinovată fiind, se pare, nimeni alta decât … școala.
NASA a încheiat recent un studiu aprofundat desfășurat pe o perioadă de câțiva zeci de ani, studiu al cărui scop era să afle modul cel mai performant prin care poate fi măsurată creativitatea omenească, astfel încât să poată fi identificați cât mai corect cei mai potriviți specialiști pentru viitoarele misiuni spațiale ale Agenției. Cel ales să facă acest studiu a fost doctorul George Land, cel care încă din anii ’60 și-a început primele cercetări referitoare la creativitatea oamenilor, rezultatele sale fiind extrem de interesante. Land a încercat să dea raspunsuri la o serie de întrebări precum: De unde avem creativitatea? Poate fi ea învățată sau o avem nativ și o dezvoltăm treptat pe masură ce experiențele noastre se îmbogățesc odată cu vârsta?
Pentru a măsura cât mai eficient creativitatea, Dr. George Land a testat nu mai puțin de 1600 de copii cu vârsta între 4 și 5 ani. Testul urmărea abilitatea de a gasi idei diferite și inovative la diverse probleme. Ce a rezultat l-a șocat. 98% dintre copiii testați au avut rezultate ce îi duceau în categoria ”geniali”! Pentru a le vedea evoluția, aceeași copii au fost testați din nou după 5 ani, când aveau deja vârsta de 9-10 ani. De data aceasta doar 30% dintre copii au putut fi încadrați în aceeași categorie a copiilor geniali. Copiii au fost testați din nou după alți 5 ani, iar procentul celor geniali scăzuse la 12%. Aceeași subiecți au fost testați și la vârstă adultă, 25 de ani, și doar 2% dintre ei mai erau în contact cu ”geniul” creativității. Concluzia studiului este de-a dreptul șocantă, iar ”vinovată” pentru această curată îndobitocire nu este nimeni alta decât școala și sistemul educațional.
Pentru cei care conteastă rezultatele, merită spus că același studiu a fost replicat de mai bine de 1 milion de ori de-a lungul timpului, de către diferite universități sau institute de cercetare. Implicațiile studiului sunt profunde: ne naștem cu toții având potențialul unor genii, dar în momentul în care suntem înrolați în sistemul educațional începem să ne pierdem aceste abilități. Motivele nu sunt deloc greu de înțeles. Școala, așa cum o denumim în mod generic, este o instituție care prețuiește și valorizează mai degrabă supunerea și memorizarea, nu creativitatea, imaginația și spiritul liber. Vestea bună este că această creativitate cu care ne naștem nu poate fi ”ucisă”, indiferent de cât de aspru vrea sistemul să ne îndoctrineze. Creativitatea este acolo, dar este ”adormită”, iar noi trebuie să știm cum anume să o trezim în noi.
Cea mai bună metodă, se pare, pentru a ne trezi creativitatea și imaginația este să judecăm mai puțin și să înțelegem mai mult, să criticăm mai puțin și să fim curioși mai mult. Frica și anxietatea sunt cele mai contraproductive din acest punct de vedere.
Dr. Land susține că putem oricând să ne recuperăm creativitatea și să ne întoarcem la acele 98 de procente ale geniilor creative. De altfel, din studiul efectuat, el a reușit să afle că în interiorul creierului uman au loc simultan două tipuri de gândire, total diferite. Una este denumită ”divergentă” – aceasta este imaginația, folosită pentru generarea de noi posibilități, soluții, variante la probleme. Cealaltă este denumită ”convergentă”, fiind cea care ne ajută în luarea deciziilor sau când evaluăm și analizăm pe cineva sau ceva. Așadar, gândirea divergentă funcționează ca un accelerator, iar cea convergentă pune frâne în calea eforturilor noastre creative.
“Am aflat cu ajutorul acestui studiu ce se întâmplă cu acești copii de 5 ani pe care îi introducem în sistemul educațional și pe care îi învățăm să folosească ambele tipuri de gândire în același timp”, spune Land. De exemplu, când cineva îți cere să vii cu o idee nouă, primul impuls este să te gîndești că ”Asta a mai fost cercetată” , ”Nu va funcționa” , ”E o idee aiurea”. Acest impuls este rezultatul îndoctrinării din sistemul educațional. Practic, în adâncul creierului nostru se duce o permanentă bătălie, pentru că în mod constant avem tendința de a privi critic, de a judeca, de a ne cenzura. Or asta diminuează puterea creierului, susține dr. Land.
Cuncluziile studiului susțin că metodele de învățare precum lecturarea, testarea, memorizarea sunt cele mai nocive și contra-productive. Pentru a fii creativi este nevoie mai degrabă să trecem printr-un proces de ”dezvățare” decât prin cel de învățare. Nu putem învăța să devenim creativi, ci trebuie să devenim creativi, reîntorcându-ne la modul cum vedeam lumea atunci când aveam 5 ani.
Un exercițiu simplu de exersare a creativității, spune dr. Land, este să luați o furculiță în mână și să vă gândiți la 25-30 de metode cum ar putea fi îmbunătățită această unealtă. Veți constata câte piedici vă veți pune singuri în calea ideilor creative.
Acest articol a fost publicat mai întâi în ideapod.com