Începând de duminică, iubitorii fenomenelor astronomice vor putea asista la momentele de activitate maximă a Perseidelor. Ploaia de stele va avea un maximum pe 12 august, între ora 18 și 23:45, ora României.
Site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” informează că pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august, însă momentele de activitate maximă a Perseidelor din acest an sunt în zilele de duminică și luni. Astonomii susțin că ploaia de meteori este asociată cu cometa Swift-Tuttle, iar pentru România cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții. Maximul curentului de meteori este pe 12 august, între ora 18 și 23:45, ora României, însă fiind prea devreme pentru a fi observați bine, românii îi vor putea admira doar pe cei care sunt pe panta descendentă, după perioada de maxim.
Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea. Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numește meteorit.
Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa prea mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră. Pentru a vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că nopțile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori. Însă condiția esențială pentru a vedea meteori este să fie senin.