AcasăSTIRIHUNEDOARAStart la educaţie în Geoparcul Dinozaurilor

Start la educaţie în Geoparcul Dinozaurilor

Primăvara a dat startul la activităţile educaţionale pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti. În numai câteva săptămâni, câteva sute de persoane, de la studenţi la elevi şi chiar copiii de grădiniţă au avut oportunitatea de a învăţa şi a trăi experienţe noi în Geoparc. 

Astfel, în perioada 31 martie – 11 aprilie, 17 studenti din Marea Britanie, doi studenţi ai Universităţii Babeş Bolyai din Cluj şi doi studenţi ai Universităţii din Bucureşti, însoţiţi de cercetători şi cadre didactice de la cele trei Universităţi au participat la o aplicaţie în teren şi la cercetări paleontologice în zonele Hateg şi Sebeş. Activităţile s-au desfăşurat în cadrul unui parteneriat între Universitatea din Bucureşti şi Universitatea din Southampton (Marea Britanie) şi au fost susţinute financiar şi logistic de Compania Prospecţiuni SA.

Un alt grup de 60 de studenţi şi cadre didactice din cadrul Facultăţii de Geologie şi Geografie a Universităţii din Bucureşti au desfăşurat în data de 18 aprilie o aplicaţie în teren, pe teritoriul Geoparcului.

Dar şi elevii au ales să înveţe în Geoparc. În perioada 6 – 10 aprilie, în cadrul Şcolii Altfel, peste 200 de copii de grădiniţă şi elevi ai şcolilor primare şi gimnaziale din mai multe localităţi din judeţul Hunedoara, dar şi din Târgu Mureş, Târgu Jiu şi Alba Iulia, au trecut pragul sediului Geoparcului din oraşul Haţeg. Ei au aflat ce înseamnă un Geoparc, au făcut cunoştinţă cu Balaurul bondoc şi Zalmoxes robustus, vedetele expoziţiei permanente „Balauri, dragoni, dinozauri”, au desenat, au modelat cu plastilină şi şi-au consolidat informaţiile aflate prin intermediul jocurilor.

În aceeaşi perioadă, 15 elevi ai secţiei de Turism de la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” din Haţeg au parcurs 4 module educaţionale din cadrul sesiunii de practică şcolară. Elevii au aflat noţiuni teoretice şi practice despre managementul patrimoniului şi al Geoparcului, dar şi al turiştilor, iar prin intermediul jocurilor de rol au experimentat ce înseamnă să fii un ghid de turism avizat ori un turist adevărat. Şi pentru că modulele educaţionale s-au desfăşurat în perioada Şcolii Altfel şi metodele de predare utilizate au fost altfel, bazate pe educaţia nonformală.

[quote_box_center]Activităţile educaţionale desfăşurate în ultima perioadă dovedesc că Geoparcul devine un reper important nu numai pe harta turistică ci şi pe cea a livrării de programe educaţionale de cea mai bună calitate. Dezvoltarea unui spaţiu universitar de cercetare, cultură, educaţie şi formare în Ţara Haţegului este unul dintre obiectivele noastre majore şi din acest motiv, alături de cadrele didactice ale Universităţii din Bucureşti şi ale celorlalte universităţi partenere, de specialişti din cadrul Reţelei Europene a Geoparcurilor vom continua să dezvoltăm propriile noastre programe de educaţie şi de formare dedicate studenţilor, elevilor, cadrelor didactice şi tuturor celor care doresc să afle mai multe despre ce înseamnă un Geoparc şi despre valorile Ţării Haţegului ”, afirmă dr. Alexandru Andrăşanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti. [/quote_box_center]

De altfel, la iniţiativa Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti a fost creată Reţeaua Educaţională EduGeoparc care reuneşte 15 instituţii de învăţământ din Ţara Haţegului, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Hunedoara, două ONG-uri, 14 cluburi Exploratorii şi grupul de tineri Voluntari pentru Geoparc.  La nivel universitar, începând cu anul 2001, au fost organizate practici şi cercetari interdisciplinare ale căror rezultate au permis constituirea Geoparcului şi realizarea unor proiecte de licenţă, master şi doctorat, precum şi publicarea de lucrări ştiinţifice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: