Spectacol impresionant al Ansamblului Naţional Ungar de Dans, la inaugurarea celei de-a treia ediţii a Zilelor Maghiare de la Timişoara

0
743

Spectacol impresionant oferit de Ansamblul Naţional Ungar de Dans, joi, la inaugurarea celei de-a treia ediţii a Zilelor Maghiare de la Timişoara. Ediția din acest an se întinde pe patru zile, în perioada 27-30 septembrie, în inima cartierului Cetate, timișorenii fiind invitați la o sumedenie de activități culturale.

Timişorenii pot alege dintr-un program extrem de diversificat: concerte, spectacole, gastronomie, târg meşteşugăresc, evenimente pentru copii, reenactment istoric şi multe altele. Programul Zilelor Maghiare Timişorene 2018 poate fi consultat integral aici.

 

„Anul acesta am crescut la patru zile, ne-am extins şi ca sapţiu. Am ajuns şi în Piaţa Libertăţii. Avem mult mai multe evenimente culturale, mai multe activităţi, lumea gastro e şi mai mare, şi mai interesantă, vor fi mult mai mulţi meşteşugari la târg. Scopul Zilele Culturii Maghiare din Timişoara este aducerea culturii noastre vii şi a tradiţiilor în atenţia populaţiei majoritare, ca şi a altor minorităţi. În cele patru zile, Timişoara va fi gazda a numeroşi artişti, ansambluri de dans, oaspeţi din regiune, din Ungaria, Voivodina sau Transilvania. Suntem un oraş multietnic. Timişoara este un oraş multicultural. La primele două ediţii a fost o înţelegere foarte frumoasă între români, maghiari, germani, sârbi, am sărbătorit împreună”, a spus Tamás Péter, consulul onorific al Ungariei la Timişoara, preşedintele Asociaţiei Bastion.

Spectacol inaugural la Opera Română   ZMT 2018

Zilelor Maghiare de la Timişoara au debutat joi cu un spectacol de gală la Opera Română.  Ansamblul Naţional Ungar de Dans a uimit publicul spectator prin arta pe care o stăpânesc la perfecție.

De astăzi  încep şi celelte activităţi în Piaţa Operei, în Piaţa Libertăţii, pe strada Mărăşeşti (locul târgului meşteşugăresc), strada Victor Vlad Delamarina, în Teatrul Maghiar, în parcul Castelului.  De la ora 10.00, vor începe activităţile în Cetate. La ora 17.00, în Piaţa Libertăţii va avea loc evocarea asediului Timişoarei din 1552, când oastea otomană condusă de Kara Ahmed paşa a atacat cetatea.

Concertele mari se vor ţine pe scena din faţa Operei. Ziua de vineri este dedicată generaţiei tinere. De la ora 20.00, vor concerta cei de la 4S Street, o trupă din Gheorghieni.   La ora 21.00 începe concertul cu Bagossy Brothers, o trupă de indie/alternative din Budapesta.

Sâmbătă, de la ora 10.00, încep şi programele pentru copii, pe strada V.V.Delamarina şi în Piaţa Libertăţii.  Pe tot parcursul zilei sunt numeroase evenimente la ZCM, de la degustări de bere artizanală, vin şi ciocolată, la teatru sau lansări de carte.    De la ora 17.30, pe scena mare, concertează formaţia Kolompos, o trupă îndrăgită de copiii din Ungaria.

La ora 19.00, la Facultatea de Muzică (din Piaţa Libertăţii) va avea loc prezentarea familiei Braun. Este vorba de o familie timişoreană de lutieri şi producători de instrumente muzicale.    În anul 1896 la Timişoara, Anton Braun senior (1877-1927) a deschis un atelier de fabricat piculine şi flauturi recunoscut pe plan internaţional până în zilele noastre. Tradiţia a fost dusă mai departe de Anton Michael Braun (1911-1978) şi Anton Johannes Braun (născut în 1941 ), acesta din urmă mutându-se în Germania în 1977, unde a construit atelierul care produce şi-n prezent instrumente muzicale apreciate pe deplin de către personalităţi din întreaga lume.

Va cânta şi celebrul flautist maghiar Janos Balint.   Începând cu ora 20.00, pe scena mare va urma concertul cu Charlie. Este vorba de un îndrăgit interpret maghiar de rock, jazz, blues, soul şi folk, distins cu premiul Francz Liszt.

Duminică se reiau activităţile pe Aleea Meşteşugarilor, unde vor fi peste 70 de producători, se redeschide zona gastronomică, iar evenimentele din aer liber vor continua pe parcursul întregii zile.    Concertele de pe scena mare vor începe la ora 15.20, cu trupa timişoreană alcătuită din elevii de la “Bela Bartok”, Funky Heat. La ora 16.00 va fi jazz cu trupa Jazzarosa din Budapesta. La ora 18.00, începe concertul cu trupa Quo Vadis (o parte din membri sunt în Timişoara, o altă parte în Canada).  Festivalul este încheiat de legendarul muzician Demjén Ferenc. Acesta s-a născut în 1946, iar cariera lui a început în 1964. În 1970 s-a întâlnit cu Bergendy István, care l-a chemat în formaţia sa. A debutat ca textier al melodiei “Jöjj vissza, vándor/Întoarce-te, pribeagule”, iar apoi au urmat noi şi noi şlagăre. A ieşit din trupă în 1977 şi de atunci continuă cariera solo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.