AcasăADVERTORIALSfaturi valoroase pentru a alege cărţi de parenting bune

Sfaturi valoroase pentru a alege cărţi de parenting bune

Părinţii ştiu că niciun copil nu vine cu un manual de instrucţiuni pentru a-l creşte şi educa adecvat. De multe ori sunt puşi în situaţii care îi depăşesc şi se întreabă cum ar trebui să procedeze pentru a obţine cele mai bune rezultate cu copiii lor. În acest sens pot fi extrem de utile cărţile de parenting. 

Indiferent dacă ai nevoie de informaţii pentru îngrijirea sau creşterea unui nou-născut, idei de jocuri pentru copiii de vârsta preşcolară, sfaturi despre cum să îl poţi ajuta pe cel mic la teme sau despre cum să faci faţă crizei adolescentine, există cărţi de parenting care te vor ajuta cu informaţii utile. 

Însă, pentru că sunt sute de astfel de cărţi, alegerea poate fi dificilă. Iată de ce ar trebui să ţină cont părinţii când vor să cumpere o carte cu adevărat bună şi care să îi ajute în creşterea şi educarea copiilor. 

Începe prin a clarifica tipul de informaţii de care ai nevoie

Parentingul este un job cu normă întreagă extrem de complex, iar informaţiile necesare sunt foarte variate. Când vor să cumpere o carte bună de parenting, părinţii trebuie să ţină cont de vârsta copilului, de stadiul lui de dezvoltare, de pasiunile şi problemele pe care acesta le are.

De asemenea, părinţii trebuie să ţină cont de ceea ce îi interesează. Au nevoie de informaţii pentru a menţine copilul sănătos din punct de vedere fizic sau emoţional, vor să rezolve probleme legate de dezvoltarea abilităților sau probleme comportamentale, nu ştiu cum să facă faţă crizelor adolescentine? Pentru fiecare dintre aceste probleme există o carte cu informaţii relevante. 

Află mai multe informaţii despre autor

Dacă ştiu exact de ce tip de informaţii au nevoie, părinţii pot începe să răsfoiască recenzii despre autori şi cărţile scrise de aceştia pe subiectele care îi interesează. Pentru a dobândi încredere în calitatea şi valoarea conţinutului, ar fi utilă cunoaşterea biografiei autorului, studiile acestuia, acreditările şi experienţa pe care o are în domeniu.

De obicei, în prefaţă este prezentat autorul şi făcută o biografie detaliată a acestuia. Părinţii ar trebui să citească sau măcar să răsfoiască această introducere pentru a-şi da seama dacă au în mână cartea de care au nevoie. 

Ar trebui să ţină cont de experienţă, acreditări, diplome şi ce alte cărţi a mai scris acel autor. Este medic, psiholog, profesor sau părinte? Are acel autor expertiză şi experienţa necesară pentru a fi considerat expert în domeniu? 

Este firesc ca atunci când cauţi o carte pentru menţinerea sănătăţii copilului să preferi un autor de profesie medic, iar dacă ai nevoie de informaţii legate de comportamentul lor să doreşti un autor de profesie psiholog.

Anul publicării

Vremurile se schimbă şi, odată cu ele, copiii şi părinţii. Teoriile despre parenting se schimbă şi ele odată cu evoluţia tehnologică şi modificarea intereselor sociale, dar şi a valorilor. Astfel, dacă bunicii au folosit o anumită carte pentru creşterea copiilor lor, este foarte posibil ca azi să nu mai fie de actualitate.

Totodată, se schimbă reglementările, optica, studiile dovedind că ceea ce părea favorabil de fapt poate avea urmări neplăcute. De exemplu, acum este reglementat prin lege că micuţii nu pot circula cu maşina decât dacă stau într-un scaun auto, iar acest lucru vine pentru părinţi cu sute de întrebări. Sau, dacă în urmă cu câţiva zeci de ani se credea că bebeluşii nu trebuie să stea pe spate pentru a nu se sufoca în cazul în care vomită, acum acest lucru nu mai este recomandat pentru a preveni sindromul morţii infantile. 

Prin urmare, pentru a beneficia de informaţii de actualitate, părinţii ar trebui să aleagă o carte publicată cât mai recent.

Editorul şi numărul ediţiei

Informaţiile despre editura care a publicat cartea îi pot ajuta pe părinţi să evalueze calitatea, credibilitatea şi valoarea ştiinţifică a informaţiilor. De asemenea, numărul ediţiei poate fi un alt lucru care merită luat în considerare. Cu fiecare nouă editare, cărţile sunt actualizate şi îmbogăţite cu informaţii noi, de actualitate. În plus, dacă o carte a trecut prin mai multe ediţii este un semn bun. Înseamnă că este o carte cerută care se epuizează repede. 

Recenzii şi recomandări

Dacă au evaluat autorul şi editura şi au găsit mai multe cărţi de interes, ca ultim criteriu de departajare, părinţii pot apela la recenzii. Acestea sunt disponibile pe internet, în magazinele online, în presă, pe forumuri sau pe platformele de socializare. 

Este recomandat să fie verificate mai multe surse de recenzii şi să se ţină cont de cât mai multe review-uri şi păreri. Vor cântări mult recenziile realizate de specialişti, dar şi cele făcute de părinţii care au cumpărat şi citit acea carte. 

În final, cel mai bun recenzor poate fi un prieten sau un membru al familiei care deja a apelat la acea carte şi a reuşit să găsească soluţii care l-au ajutat foarte mult în rezolvarea problemelor de parenting cu care se confruntă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc