Temperaturi şi precipitaţii
Pentru această lună se prevăd temperaturi medii ale aerului apropiate de mediile multianuale,raportate la perioada climatologică a zonei temperat continentale.Totuşi în prima parte a intervalului,temperaturile pozitive,relativ mai ridicate faţă de anii anteriori vor fi destul de frecvente. Temperatura medie lunară prognozată va fi de – 3,1 grade Celsius. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi in general apropiate de media climatologică. Precipitaţiile pot fi sub formă de ploaie, sau mixte-ploaie, lapoviţă şi ninsoare.
Media lunară a precipitaţiilor estimate va fi de 37,2 litri/mp.
Pentru perioade scurte de timp există posibilitatea apariţiei unor valori extreme de temperatură,sau precipitaţii în exces.Se apreciază totuşi că aceste fenomene nu vor fi de lungă durată,ca interval de manifestare. În ceea ce priveşte temperaturile coborâte şi influenţa lor asupra culturilor,fenomene negative pot apărea odată cu scăderea acestora la valori de -10, -20 grade Celsius,însoţite de viscole puternice şi perioadă de ger prelungit. Absenţa stratului protector de zăpadă poate afecta îndeosebi culturile ce au fost înfiinţate cu întârziere şi care nu sunt pregătite suficient să reziste la condiţiile de iernare.
Biologia plantelor şi lucrările agricole
Stratul de sol situat la nivelul de 0-100 cm va asigura un aport satisfăcător şi apropiat de optim de umiditate pentru derularea proceselor vegetative.În zonele cu regim deficitar de precipitaţii pot apărea fenomene de secetă moderată. Ca urmare a temperaturilor negative, la culturile de câmp se va menţine repausul biologic pe aproape întreg teritoriul agricol. Plantaţiile pomi-viticole îşi vor menţine stadiul de repaus vegetativ, acestea având o bună rezistenţă la condiţiile de iernare.
Zilele mai călduroase ar putea duce la reluarea temporară a procesului de vegetaţie. Culturile de rapiţă semănate în perioada optimă vor pot înregistra faza de înfrunzire 8-12 frunze. Culturile de păioase vor putea forma frunza a treia şi accelera procesul de înfrăţire.
- se va efectua controlul în câmp la principalele culturi de toamnă
- funcţie de situaţie se va acţiona pentru spargerea crustei de polei,sau evacuarea apei în exces prin săparea de şanţuri de scurgere
- se transportă gunoiul de grajd şi se amenajează pe platforme, la capătul solelor
- în legumicultură se incepe instalarea răsadniţelor,se seamănă răsadurile necesare pentru culturile forţate.se efectuează tratamentele clasice
- se efectuează reparaţiile la maşini şi utilaje,la inventarul apicol
- în ferestrele iernii se pot face tăieri în uscat la viile pe rod, pentru zona de culturi neprotejate
- se acţionează în livezi pentru urmărirea şi prevenirea atacurilor de rozătoare
- se asigură mişcarea zilnică a animalelor,în special a bovinelor
- se supraveghează fătările la oi şi asigurarea unui regim optim de furajare pentru mieii din ianuarie-februarie
- se va asigura furajarea optimă a tuturor speciilor de animale.conform cerinţelor fiziologice
- în zilele însorite se urmăreşte zborul de curăţire a albinelor
- se efectuează controlul permanent al produselor depozitate şi se intervine prin aerisire şi înlăturarea eventuală a mucegaiurilor.