Perioada 9 noiembrie – 16 noiembrie 2013
Biologia plantelor şi lucrările agricole
În stratul de sol 5-10 cm, temperaturile vor putea înregistra valori de 10-17 grade,ceeace va permite continuarea în bune condiţii a germinaţiei şi răsăririi culturilor de toamnă.Culturile de rapiţă,semănate în epoca optimă parcurg fazele de formare a frunzelor (4-10 frunze),iar cele semănate mai târziu înregistrează faza de germinare-răsărire. Cerealele de toamnă (orz,grâu) semănate până în prezent vor trece la faza de germinare-răsărire(60-100%), respectiv înfrunzire (2- 7 frunze). Culturile cerealiere de toamnă cu o bună dezvoltare vor începe fenomenul de înfrăţire.
Vor fi definitivate lucrările de recoltare pe ultimile suprafeţe.
Se va continua eliberarea terenului de resturi vegetale şi se vor urgenta arăturile adânci de toamnă
În plantaţiile viti-pomicole apar fenomenele de maturare a lemnului şi căderea frunzelor şi pot începe lucrările de tratament şi întreţinere .
Începe aplicarea îngrăşămintelor chimice cu azot şi fosforl a culturile înfiinţate în această toamnă.
Temperaturi şi precipitaţii
În perioada menţionată se vor înregistra temperaturi mai ridicate decât în mod obişnuit. Temperaturile diurne vor fi cuprinse între valorile minime situate la nivel de -2 şi 13 grade iar cele maxime vor atinge 11- 22 grade. În depresiuni datorită temperaturilor nocturne mai scăzute, poate apărea local producerea brumei. Se pot înregistra ploi locale,însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.