Perioada 26 octombrie – 2 noiembrie 2013
Biologia plantelor şi lucrările agricole
Temperaturile înregistrate în stratul de sol 5-10 cm vor oferi condiţii bune de germinaţie şi răsărire a culturilor de toamnă.Culturile de rapiţă semănate în epoca optimă parcurg fazele de formare a frunzelor(4-9 frunze),iar cele semănate mai târziu înregistrează faza de germinare-răsărire. Cerealele de toamnă (orz,grâu) semănate până în prezent vor trece la faza de germinare-răsărire(40-100%),respectiv înfrunzire (2- 4 frunze).Vor continua lucrările de însămânţare pe ultimele suprafeţe.
Va continua recoltarea la porumb, iar fructele de sezon şi strugurii vor fi la faza de recoltare pe ultimele suprafeţe,pentru varietăţile târzii.
Pe măsura atingerii maturităţii tehnologice(90-100%),la sfecla de zahăr se va continua recoltarea,pe multe suprafeţe finalizând-se această lucrare.
Se va continua eliberarea terenului de resturi vegetale şi pregătirea patului germinativ pentru înfiinţarea culturilor de toamnă pe ultimele suprafeţe.Se vor urgenta arăturile adânci de toamnă. Pregătirea patului germinativ şi însămânţarea pentru culturile de grâu de toamnă vor fi accelerate pentru a valorifica intervalul termic optim.
Recoltarea,transportul şi depozitarea produselor de sezon va ajunge la faza de finalizare.
Pe măsura terminării recoltării fructelor şi strugurilor,unde apar fenomenele de maturare a lemnului şi căderea frunzelor pot începe lucrările de întreţinere.
Începe aplicarea îngrăşămintelor chimice complexe la culturile înfiinţate în această toamnă.
Temperaturi şi precipitaţii
Ultima decadă a lunii octombrie va oferi temperaturi mai ridicate decât în mod obişnuit.
În depresiuni datorită temperaturilor nocturne mai scăzute, poate apărea local producerea brumei.
Se pot înregistra ploi locale, cantităţile de apă fiind reduse cantitativ,însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.
Temperaturile diurne vor fi cuprinse între valorile minime situate la nivel de 2 şi 13 grade iar cele maxime vor atinge 12- 25 grade(conform prognozelor A.N.M).