Perioada 16 -31 decembrie 2013
Temperaturi şi precipitaţii
Temperaturile lunii decembrie se vor situa în apropierea mediilor multianuale ale perioadei. Precipitaţiile mixte,sub formă de lapoviţă şi ninsoare vor fi prezente în marea majoritate a regiunilor.Nivelul acestora se consideră normal pentru luna decembrie. Se vor semnala intensificări ale vântului,în special în zonele montane şi sud-vestul Banatului. Temeperaturile se vor încadra între valorile minime de -12 ,-8 grade Celsius,în timp ce maximele vor putea atinge 6-10 grade Celsius,cu totul izolat şi în timpul zilei.
Biologia plantelor şi lucrările agricole
Stratul de sol situat la nivelul de 0-100 cm va asigura un aport satisfăcător şi apropiat de optim de umiditate pentru derularea proceselor vegetative.mCulturile de toamnă vor avea o evoluţie în strânsă inter-dependenţă faţă de condiţiile agrometeorologice. În mod treptat, datorită temperaturilor negative generalizate culturile vor evolua din ce în ce mai lent,producându-se intrarea în starea de repaus biologic. Culturile de toamnă semănate în epoca optimă vor avea o bună dezvoltare, orzul şi grâul de toamnă înregistrând procesul de înfrăţire şi apariţia celei de-a treia frunze la un nivel de 70% -95% din culturi. Rapiţa va avea o dezvoltare normală, medie spre bună, prin apariţia şi dezvoltarea frunzelor(10-12 frunze).
Culturile semănate după epoca optimă, cele aflate în depresiuni sau zone premontane vor înregistra un ritm mai lent de creştere, intrând mai rapid în repaus biologic. Temperaturile negative din aer şi sol vor influenţa modul de dezvoltare şi de iernare a acestora. Se recomandă efectuarea arăturilor adânci de toamnă acolo unde vremea şi terenul permit. Culturile de cereale de toamnă vor fi fertilizate cu îngrăşăminte naturale şi chimice .
Se va urmări permanent starea de vegetaţie şi viabilitatea culturilor.