Semne bune anul are?

După un an de muncă îndârjită pe ţarini şi ogoare,boarea sărbătorilor cuprinde  încet,încet, satul românesc. Mireasma bradului de Crăciun se întrepătrunde ispititor  cu aromele cozonacilor şi cârnaţilor bine rumeniţi, cu mirosul îmbietor venit din oalele de sarmale puse la foc mic de gospodine de cu noapte.Între o ţuică fiartă şi un vin ghiurghiuliu oamenii îşi fac socotelile anului ce stă să treacă şi ţes planuri pentru cel ce va urma.Iar multe dintre bunicile noastre  încă mai desluşesc tainele vremii din  sarea presărată în cojile de ceapă. Colindătorii dau farmec şi durată spaţiului românesc de la munte până la mare, cu versuri meşteşugite ca ale Pluguşorului:

Iarna-i  grea,omătu-i mare

Semne bune anul are

Semne bune de belşug

Ca şi brazda de sub plug

Drept este că deocamdată omătul nu-i decât un puf, pămătuf, dar semnele anului agricol ce stă să vină ţin nu numai de vreme. Ci şi de ajutorul primit,de la banii ce se pot câştiga cu multă muncă dar şi cu proiecte.Toate aceste ajutoare ţin mai mult ca altădată de politicile agricole,cele naţionale şi cele comunitare, ale Europei unite. Cum arată acum tolba ministerului ce diriguie agricultura şi ce gândesc mai marii de acolo?

Pentru anul ce vine sunt deja în bugetul acesta mai mult de patru miliarde de euro, din care peste un miliard şi jumătate vor veni de la fondurile europene.Şi pentru ca aceşti bani să ajungă unde trebuie, aproape 45% din banii alocaţi de la bugetul de stat vor merge către cofinanţarea programelor cu fonduri europene nerambursabile.

Ministrul Constantin nu a uitat nici de subvenţii, promiţând ca acestea să fie mai mari decât anul trecut şi să înceapă să le plătească îndată după Anul Nou. Ne anunţa zilele trecute despre  o subvenţie de 139 de euro pe hectar, dar şi de noutăţi,cum ar fi plata redistributivă:

Plata redistributivă este un concept nou care vine să ajute fermierii care au până la 30 de hectare şi care pot să primească mai mult pe subvenţie,175 de euro pentru primele hectare şi pentru restul 150 de euro” afirma   ministrul Agriculturii.

Dar noua Politică Agricolă Comună va fi un câştig pentru România? Este posibil să fie, sau poate că nu va fi aşa în totalitate. Judecaţi şi dumneavoastră. În viitorul ciclu financiar 2014-2020  se estimează că România va primi 7,1 miliarde euro pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Acest program trebuie însă grabnic finalizat şi trimis spre aprobare la Bruxelles,după cum bine amintea  comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală,Dacian Cioloş:

Statele membre urmează totodată să-şi elaboreze programele de dezvoltare rurală şi să le prezinte începând cu ianuarie anul viitor,Comisiei spre adoptare.Cu cât mai repede vor fi prezentate,cu atât mai repede vor fi adoptate şi vor putea începe finanţările de proiecte pe baza acestor noi programe”.

Poate că nu toate vor merge ca pe roate,sigur vor fi şi greutăţi ce se cer  a fi biruite, prin muncă,pricepere, cu răbdare şi cu îndîrjire.Vremea şi vremurile i-au încercat dar şi călit din veacuri pe truditorii gliei.Iar aceştia  mereu au izbândit  şi n-au lăsat câmpurile fără rod! De aceea venim acum în prag de sărbători să zicem din inimă şi cu adânc respect:

Cele rele să se spele

Cele bune să se-adune

La anul şi LA MULŢI ANI !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc