AcasăADVERTORIALScopul și modul de întrebuințare ale plăcilor compactoare

Scopul și modul de întrebuințare ale plăcilor compactoare

Compactarea solului se realizează pentru ca acesta să aibă o mai mare densitate, o permeabilitate redusă și o mai mare capacitate de încărcare. Pe solul compactat se poate turna asfalt și se pot așeza pavaje. Poate ai fost martor la operațiunea de compactare a solului și atunci ai văzut cu ochii tăi, sau poate nu ai fost martor, caz în care îți spunem noi că muncitorii au folosit placa compactoare.

Ce sunt și la ce se folosesc mai exact plăcile compactoare?

Plăcile compactoare sunt utilaje din categoria celor de construcții profesionale care au rolul de netezire și nivelare a pământului. Tot procesul se bazează pe emiterea unor vibrații care aplatizează terenul folosind o placă de oțel.

Aceste utilaje sunt disponibile în diferite forme, dimensiuni și cu accesorii diverse, dar caracteristicile de bază sunt aceleași. Utilajul are în centru o placă grea și plată care atunci când nu e folosită atinge pământul. Un motor pe benzină sau motorină face ca placa să vibreze. Astfel placa se mișcă rapid sus-jos. Prin combinația de mișcări rapide, greutate a plăcii și forță de impact, solul de sub utilaj se compactează.

Plăcile compactoare funcționează mai bine pe soluri granulare, cum ar fi acelea care conțin mai mult nisip sau pietriș. În general, sunt suficiente două până la patru treceri pentru a obține o compactare adecvată, dar producătorul compactorului sau inginerul proiectant pot oferi sfaturi în funcție de situație.

Compactorul cu plăci poate fi folosit pentru compactarea asfaltului și a substratului pentru căi de acces și parcări, precum și pentru reparația acestora. Acest utilaj este util în spațiile înguste, acolo unde o rolă mai mare nu ar putea să ajungă. 

Tipuri de plăci compactoare

Primul tip de placă compactoare este placa unidirecțională sau unisens. Aceasta, după cum se poate deduce din denumire, se deplasează numai înainte, astfel că revenirea la un anumit punct peste care a trecut se poate face doar prin întoarcere.

Al doilea tip de placă compactoare este cea reversibilă. Aceasta îți oferă libertatea de mișcare în ambele direcții.

Ultimul tip de plăci compactoare sunt cele cu plăci grele. Aceste sunt cele mai eficiente când e vorba de un sol cu pământ umed sau argilos, adică atunci când condițiile impun o forță mai mare. 

La ce să fii atent când alegi o placă compactoare

Pentru a alege placa compactoare potrivită gândește-te la ce fel de proiect o vei utiliza. Pornind de la acest criteriu, îți vei putea dezvolta anumite opțiuni. Pentru aleile asfaltate, în care temperatura ridicată poate face ca stratul superior să devină lipicios, este util un rezervor cu apă, așa că vei alege un model care dispune de asemenea dotare.

În cazul în care confortul utilizatorului este pe primul plan, poți alege un compactor cu mânerele izolate de vibrații. Utilizând tehnologia, mânerele acestor compactoare rămân la același nivel, indiferent de cât de mare este forța care este aplicată asupra solului.

Marea majoritate a plăcilor compactoare care se află în gospodării sunt folosite la amenajarea teraselor, a aleilor pietonale și a căilor de acces pentru autoturisme. Pentru astfel de proiecte, substratul de pământ pe care urmează să fie puse dalele trebuie să fie bine fixat și uniformizat. Pavajul va trebui înclinat, pentru a direcționa apele pluviale, astfel că nivelul va fi mai înalt în dreptul casei, urmând să coboare cu cât se îndepărtează de casă. Înclinația poate fi obținută prin compactare, mai exact compactarea poate fi mai fină pentru nivelul de mai sus și pronunțată unde va fi căderea. 

Pentru fixarea pavelelor cu ajutorul plăcii compactoare, se montează pe aceasta din urmă un kit de cauciuc. Acest kit de cauciuc este pentru protejarea pavelelor.

Recomandări pentru compactarea stratului de pietriș de diferite dimensiuni

Pentru compactarea stratului de pietriș de 6 centimetri este recomandată utilizarea unei plăci a cărei greutate să fie cuprinsă între 100 și 200 de kilograme. În această categorie puteți găsi plăci compactoare reversibile, dar și plăci unisens.

Pentru compactarea unui strat de pietriș de 8 centimetri este recomandată utilizarea unei plăci compactoare a cărei greutate să fie cuprinsă între 200 și 300 de kilograme.

Pentru un strat de pietriș de 10 centimetri este recomandată folosirea unor plăci compactoare reversibile cu greutăți între 300 și 400 de kilograme. 

Pavelele de 4 și de 6 centimetri grosime pot fi compactate cu ajutorul unor plăci unisens cu greutăți între 70 și 120 de kilograme. Se va utiliza un covor de poliuretan pe suprafața care se alfă în contact cu pavelele, pentru protejarea acestora.

Sunt două moduri prin care se poate realiza o compactare de calitate: prin compactare statică sau prin compactare dinamică.

Cea statică se obține prin aplicarea pe sol sau pe asfalt a unei greutăți. Mai exact un utilaj trece peste zona care trebuie compactată astfel realizându-se compactarea terenului cu greutatea proprie.

Compactarea dinamică se obține combinând vibrațiile cu greutatea. Mai exact forțele create de utilaj prin vibrare și lovire vor determina deplasarea particulelor de material. Astfel volumul materialului va fi redus la minim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: