AcasăSTIRIHUNEDOARAScandalul cărnii de cal ajunge în judeţul Alba

Scandalul cărnii de cal ajunge în judeţul Alba

carne calAutoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a iniţiat alertă în sistemul rapid după ce a descoperit la o societate din judeţul Ilfov loturi etichetate drept carne de vită care conţineau, de fapt, carne de cal.

Produsul incriminat a fost recepţionat de un depozit frigorific din judeţul Alba.

Toată cantitatea de produse din lotul respectiv a fost sechestrată şi au fost dispuse măsuri de retragere a cărnii de pe piaţă, conform listei de distribuţie.

În timpul investigaţiilor, administratorul depozitului a recunoscut că a folosit etichete false pe care erau trecute numele sau datele unor unităţi autorizate.

ANSVSA subliniază că respectiva carne era destinată consumului pe piaţa naţională şi nu comerţului intracomunitar şi în consecinţă, nu se poate face vreo legătură între cazul izolat din Ilfov şi situaţia din alte ţări membre ale Uniunii Europene.

Ministrul Agriculturii a declarat că este imposibil să nu fie depistate neregulile.

„Controalele noastre îşi arată eficienţa. Este imposibil să nu depistăm neregulile acolo unde acestea există. Din păcate, mai sunt şi persoane iresponsabile care nu înţeleg că acolo unde depistăm fraude, închidem unitatea. Angajamentul nostru faţă de consumatorul din ţară şi din afara ei e foarte clar: Toleranţă zero pentru fraudă sau nereguli!„, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Carnea de cal etichetată drept „vrăbioară de vită” a fost găsită într-un depozit din judeţul Ilfov, de către inspectorii ANSVSA, care retragerea produselor ce au fost distribuite către comercianţi.

Întreaga cantitate de produse din lotul incriminat a fost sechestrată şi au fost dispuse măsuri de retragere a cărnii din piaţă conform listei de distribuţie.

Suspectând o posibilă fraudă, conducerea ANSVA a anunţat şi Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu, a contact Prefectura judeţului Alba, solicitând sprijinul pentru desfăşurarea anchetei.

„În legătură cu speculaţiile privind implicarea unui abator administrat de tatăl preşedintelui ANSVSA, precizăm ca acel abator nu este autorizat pentru sacrificarea cabalinelor. Având in vedere că rezultatele de laborator au indicat că produsul analizat este carne de cal, speculaţiile apărute în mass-media nu se justifică„, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Precizarea vine după ce presa a relatat că abatorul de la care provine carnea ar fi Florea Carn din Dracşani, judeţul Botoşani, care aparţine lui Florea Ţurcanu, tatăl preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, şi al preşedintelui ANSVSA, Mihai Ţurcanu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc