Săptămâna trecută Spitalul Județean din Timișoara a fost gazda unei intervenții chirurgicale în premieră, unui pacient extirpindu-i-se o tumoare cu ajutorul robotului DaVinci pe care instituția îl deține încă din anul 2015.
Robotul DaVinci sau ”LEO” cum îi spune medicii de la județeanul din Timișoara, a fost vedeta unei operații în premieră. Cu ajutorul său, unui pacient i s-a îndepărtat o tumoare esofagiană. Fără ajutorul robotului, chirurgilor Ciprian Duță și Dan Brebu, le-ar fi fost mult mai greu să ajungă în locul unde era localizată tumoarea. Dirijat de la o consolă de către cei doi chirurgi, robotul i-a ajutat să facă o operație de succes, minim invazivă.
„Operația clasică ar fi însemnat deschiderea toracelui, a abdomenului, o operație care este extraordinar de grea, se deschid două regiuni anatomice. Având acest robot, care a permis o manevrabilitate deosebită, profesorul Duță împreună cu doctorul Brebu au făcut această intervenție, care cred că s-a mai făcut doar la Fundeni, dar în restul țării nu s-a mai făcut. Operația a fost minim invazivă, nu a fost nevoie de niște deschideri mari”, a declarat prof. dr, Lazăr Fulger, șeful Clinicii de Chirurgie II de la Spitalul Județean Timișoara.
Deși operația de extirpare a tumorii este o premieră, cu ajutorul robotului LEO au mai fost efectuate peste 70 de intervenții chirurgicale din anul 2015 de când este la Spitalul Județean Timișoara.
„Unul dintre multele avantaje ale acestor proceduri înseamnă lucrul în spații extrem de mici. Poți să lucrezi cu precizie în spații extrem de mici, s-a putut face această operație din sfera abdominală mergând în sus, în torace, cu acest aparat”, a spus doctorul Duță.
Cu ajutorul robotului, chirurgii au avut un acces foarte bun în spațiile înguste, abordul a fost pe cale abdominală. S-au introdus brațele robotului prin patru mici incizii, de opt milimetri. Capetele operatorii ale robotului au o mișcare de 360 de grade, iar brațele robotului sunt de opt milimetri trocarele și cinci milimetri instrumentele de lucru. Brațele robotului înlătură tremolul mâinii, instrumentul nu tremură în cavitatea peritonială sau toracică și nu-ți dă voie să faci mișcări bruște.
Robotul de la Timișoara este unul de ultimă generație, iar spitalul îl are din 2015. Operaţiile robotice sunt rezervate în primul rând pelvisului pentru că e un spaţiu strâmt şi nervii care asigură funcţia sexuală şi urinară sunt foarte sensibili. Robotul este parte a unui proiect european de cercetare în valoare de 4 milioane de euro.
Cele peste 70 de operații au fost decontate cu ajutorul proiectului european și cu ajutorul fondurilor direcționate de conducerea Spitalului Județean Timișoara, care a pus bani pentru instrumentalul necesar. Pentru a se desfășura în continuare operații se va accesa un nou proiect, pentru că statul român nu decontează, deocamdată, astfel de intervenții robotice. O intervenție robotică poate costa între 2.000 și 3.000 de euro, pe când una clasică costă 400 – 500 de euro.